Categories
Education Finnish Life Tieliikenne

Auton ratissa

Opettaja ajaa auton rauhalliselle parkkipaikalle, näyttää mallia tehtävistä harjoituksista ja osoittaa hallintalaitteet. Sitten pääsen rattiin. Säädän istuimet ja peilit ohjeen mukaan, käynnistän auton.

Painan kaasua vain vähän. Auto murjaisee ja kierroslukumittari nousee pari tuhatta. Kokeilen pari kertaa saada neuvotun “peruskaasun”, mutta eihän siitä mitään tule. Kokeillaan sitten liikkeellelähtöä ilman kaasua. Kyllä koulun Audi pelkällä kytkimelläkin lähtee tasaisella.

Pysäytän auton loivaan mäkeen parkkipaikan reunalla. Jarru pohjassa, kytkin tuntumaan, jarru pois, auto sammuu. Mitä nyt? Ok, nostin samalla kytkintä. Auts. Noh, toisella yrittämällä onnistui.

Ajettiin sitten parkkirivien lomitse kunnes löydettiin parkkipaikkaa. Pari kertaa tehtiin ruutuun peruutus, ja kummallakaan kerralla en uskaltanut kääntää ajoissa. Matkaa viereiseen autoon jäi siten ainakin yksi autonmitta.

Sit mentiin kadulle. Ajettiin ykkös- ja kakkosvaihteella reitillä Hippoksenraitti – Keskikatu – Pitkäkatu – Nuuskakuja – Ahdinkatu – Hippoksenraitti. Ahdinkadulle sain pysäköidä hetkeksi. Lähdössä pelästyin kaasua ja sammutin moottorin. Parkkipaikalla ajettiin vielä pari mäkilähtöä ja lopuksi ajettiin keula eteen parkkiin.

Kehuja sain ajoon valmistautumisesta, “heinäntekojärjestä”, ohjauksesta ja jarrun käytöstä. Kytkintä saan vielä harjoitella, ja peruutus vaatii työtä.

Ajotunnin jälkeen teoriatunti, jossa flunssainen ope pisti meidät etsimään kirjasta vastauksia kysymyksiin. Aiheena luennolla oli auton kunto ja sen ekologinen käyttö sekä ajokoulutuksen välivaihe. Tälle opettajalle ekologinen selvästi tarkoitti samaa kuin taloudellinen, eikä hän vaivannut pieniä päitämme sellaisilla pikku jutuilla kuten hiilidioksidipäästöt.

Haukuin oppikirjan eilen. Jatkanpa: kirja ei opeta, miten vilkkua käytetään liikenneympyrässä, vaan se oletetaan itsestään selvästi tunnetuksi.

Huomenna kaksi ajotuntia, ei teoriaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.