Categories
Elections Finnish Politics

Vaalirahoituksesta

On hyvä, että vaalirahoituksesta keskustellaan. Mm. Osmo Soininvaara kirjoittelee asiasta fiksuja.

Mielestäni yleisten vaalien ehdokkaille pitäisi säätää vaalikampanjaa koskeva kirjanpitovelvollisuus, johon sovellettaisiin kirjanpitolakia ja kirjanpitoa koskevia rikossäännöksiä soveltuvin osin. Jokaisen ehdokkaan (ei vain läpi menneen!) tulisi laatia kampanjan päätyttyä tilinpäätös, jossa tavanomaisten tilinpäätöstietojen lisäksi lueteltaisiin kaikki ne lahjoitukset, jotka lain mukaan tulee julkistaa. Tilinpäätös olisi julkinen asiakirja, johon kenellä tahansa olisi oikeus tutustua, ja lisäksi läpimenneiden (myös varasijalle päässeiden) tulisi se toimittaa vaaliviranomaisille samaan tapaan kuin nykyisin annetaan vaalirahoitusilmoitus. Lisäksi poliisilla olisi oikeus teetättää tilintarkastus silloin, kun on syytä epäillä vaalikampanjan talouteen liittyvää rikosta, jonka selvittämiseksi tilintarkastus on tarpeen.

One reply on “Vaalirahoituksesta”

Vanhoja säätiöitä ja yhdistyksiä jotka ovat voidelleet vuosia politiikkoja ei media pöyhi eikä tule pöyhimään:)

Media on sen sijaan laitettu Kakkosen ja Sukarin perään. Syykin on selvä: He sotkivat vakiintuneita “hyviksi havaittuja” vaalirahoituskuvioita;) Se on ongelman ydin.

Kaikki olisi jatkunut ennallaan ellei halpahalliyrittäjä ja huonekalukauppias olisi tullut vakiintuneitten puolueoligarkkien hiekkalaatikolle.

Sen jälkeen yhäkkiä löytyi ongelmia vaalirahoituksesta;)

Nolointa tilanne on medialle, toimittajille, jotka eivät voi tunnustaa, että heidät on pantu pitämään huolta, että huomio pysyy poissa esim. sellaisista säätiöistä kuin Stiftelse för det tvåspråkiga Finland missä Björn Wahlroos ja pari muuta pörssiyrityksen johtajaa ohjailee poliitikoille raha-avustuksia.
Heillä on ihan oikeasti vaikustusvaltaa ja ei toimittajakaan niin tyhmä ole että sellaisten tekemisiä alkaisi pöyhiä. No siihen tarvittaisiin vähän ruotsin kielen osaamistakin, että osaa etsiä Säätiörekisteristä tietoa.

Stiftelse för det tvåspråkiga Finland antoi eräälle puolueelle, jonka nimeä ei näissä yhteyksissä saa mainita, vaalirahoitusta 800 000 euroa. Näin on tapahtunut jo viiden vuoden ajan. Kaikki muut sen tietävät mutta ei toimittajat. Summa summarum: Jos joltain uskottavuus on mennyt niin toimittajien uskottavuus on kärsinyt eniten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.