Palaan blogilistalle (oli: Poistuin blogilistalta)

Lisäys 13.5.2008 kello 21:30
Blogilistan sääntöjä on nyt muutettu niin, että pahin ongelmakohta on poistunut. Olen pyytänyt palauttamaan tämän ja muut omat blogini blogilistalle. Muiden blogeja, joita olen hallinnoinut, en palauta (kirjoittajat itse saavat huolehtia siitä, jos haluavat).

En edelleenkään käytä blogilistaa lukemiseen, mutta palaan näin listalle lukijoitani palvellakseni.

Alkuperäinen kirjoitus
Blogilistalla on näköjään uudet käyttösäännöt. Säännöissä on kohtia, joista en pidä, ja kun en itse enää blogilistaa käytä lukemiseen, en näe mitään syytä pysyä blogilistalla. Olen poistanut listalta kaikki siellä hallinnoimani blogit (mm. tämän) ja olen lähettänyt käskyn poistaa tunnukseni.

Lisäys 13.5. kello 11:30
Pyynnöstä selitän hieman tarkemmin. Blogilistan uusissa käyttösäännöissä lukee:

Käyttäjän toimittaman materiaalin tekijänoikeus säilyy Käyttäjällä edellyttäen, että Käyttäjälle voi voimassaolevan lainsäädännön perusteella syntyä tekijänoikeus kyseiseen materiaaliin. Palveluntarjoajalla on kuitenkin oikeus käyttää (ml. linkittää) ja julkaista uudelleen korvauksetta, muunneltuna tai alkuperäisessä muodossaan, Käyttäjän Palvelussa tai sen kautta julkistamaa aineistoa Palvelussa ja sen markkinoinnissa sekä Palveluntarjoajan ja sen kanssa kulloinkin samaan konserniin kuuluvien yritysten tiedonvälitys-, pr- tai muussa liiketoiminnassa.

(Lihavointi minun.) Tässä siis sanotaan päivänselvästi, että palveluntarjoaja saa käyttää materiaalia palvelun mainostamisessa ja muuallakin Sanoman liiketoiminnassa.
Ongelmallinen on myös seuraava kohta:

Mikäli aineiston saattaa Palveluun muu kuin kyseisen aineiston laatija tai omistaja (esim. henkilö ilmoittaa Palveluun toisen henkilön blogin), aineiston Palveluun saattanut henkilö on vastuussa aineiston sisällöstä näiden Käyttöehtojen mukaisesti, kunnes aineiston laatija tai omistaja on liittänyt aineiston Käyttäjätunnukseensa.

Vanhalla blogilistalla käytäntö oli, että julkisia blogeja voi ilmoittaa blogilistalle kuka tahansa. Tämä ei ollut mikään ongelma, sillä blogilista oli vain väline blogien päivittymisen seuraamiseen eikä se julkaissut blogin sisältöjä eteen päin. Olen vuosien varrella lisännyt listalle puolisen tusinaa muiden blogeja, mutta en voi näiden uusien sääntöjen (ja blogilistan uuden toimintatavan) vallitessa jatkaa tuota toimintaa, enkä myöskään voinut jättää aiemmin lisäämiäni muiden blogeja listalle.

Eiväthän nuo säännöt mitenkään epätavallisen julmia ole, ja olen vastaavanlaisia sääntöjä hyväksynyt muilta saitelta. Esimerkiksi Facebookin säännöt ovat huomattavasti tätä hurjempia. Olennainen ero on, että jos tällainen blogilista luotaisiin nyt tyhjästä, en olisi sinne liittynyt.

Vanhan blogilistan keskeisimmät edut aikoinaan olivat a) se, että sen avulla pystyi seuraamaan myös syötteettömien blogien päivittymistä ja b) top-lista. Kun blogipiirit olivat vuosia sitten pienet, kuka tahansa saattoi hyvällä blogilla nousta huipulle, ja siksi top-lista loi tervettä ja kehittävää kilpailua. Nykyisin syötteettömät blogit ovat harvassa, eikä top-listalla ole enää samanlaista merkitystä. Kun lisätään mukaan se huomio, ettei blogilistalla voi seurata ulkomaisia blogeja, jää se varsin hyödyttömäksi kaluksi nykymaailmassa. Olin listalla lähinnä muutosvastarinnan vuoksi.

Suosittelen kaikille blogien seuraamiseen Google Reader -palvelua. Olen ollut sen tyytyväinen käyttäjä jo vuoden.

En ollut sitoutunut näihin sääntöihin, mutta jos olisin jatkanut blogilistan käyttäjänä sen jälkeen, kun tulin säännöistä tietoiseksi, olisi se tulkittu hiljaiseksi suostumukseksi. Siksi minun piti poistua blogilistalta.

6 thoughts on “Palaan blogilistalle (oli: Poistuin blogilistalta)

  1. osaatko antaa jonkinsortin diffiä tai selitystä mikä kohta noissa käyttösäännöistä nyt tämän reaktion aiheutti? Aivoni ovat olleet kohta viikon kesälomalla (hankalaa, kun kropan pitäisi tehdä töitä) enkä saa tuosta käyttösäännöstöstä mitään tolkkua…

  2. Myrtti, katso tuota mun ekaa linkkiä (sana “näköjään”:) Janne selittää ongelman aika hyvin.

    Nyttemmin blogilistan omassa blogissa selitellään että käyttösäännöt olisivat mukamas “epäselvät” ja että “blogisisältöjen myymiseen tai niillä mainostamiseen ei Digitalilla (tai muilla) ole mitään oikeutta”. Käyttösäännöt olivat harvinaisen selvät: tekijänoikeukdet kyllä säilyvät kirjoittajalla, mutta sääntöjen mukaan blogilistalla olosta seuraa automaattinen lupa blogilistalle käyttää blogimerkintöjä mm. markkinoinnissa. Blogilistalaiset siis valehtelevat.

    Minun luottamukseni heihin meni tässä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.