Tammerkosken laidalla

[Päivitys 11.7.2007: lisätty pari kuvaa alakosken voimalaitoksesta]

Olen viettänyt heinäkuun alkua äitini luona Tampereella, hänellä kun oli 55-vuotissynttärit viime viikon lopulla. Täällä ollessani olen ottanut jokusen kuvan Tampereen keskusta-alueelta ja erityisesti Tammerkoskesta.

Tammerkoski on kokonaan valjastettu ja padot – sekä koskea reunustavat vanhat, enimmäkseen uuskäytössä olevat teollisuusrakennukset – muodostavat yhden Suomen 27 kansallismaisemasta.

[kuva]

Yläjuoksulta näkyy ensimmäinen pato, mutta sitä ennen koskessa on poijulinja ja rannalla entinen matonpesupaikka ja nykyisinkin käytössä oleva uimapaikka. Olin uimapaikasta ihmeissäni, olin kuvitellut, että Tammerkoskessa uiminen olisi hengenvaarallista.

[kuva]

Kosken niskalla vesi jaetaan kolmeen uomaan. Vasemmalla vesi kulkee Tampellan voimalaitokseen, oikealla puisten porttien alta vesi päätyy Finlaysonin voimalaitokseen. Keskellä on neulapato, joka normaalisti estää veden kulun keskiuomaan; sinne vettä päästetään olennaisin määrin vain, jos vettä on tarpeen juoksuttaa yläkosken voimalaitosten ohi. Molemmat voimalaitokset ovat muuten nykyisin Tampereen sähkölaitoksen omistuksessa.

[kuva]

Seuraavassa kuvassa on neulapato näkyvissä, tosin vain hieman, sillä suurimman osan siitä ja keskiuomasta ylipäätäänkin peittää Tampellan uoma.

[kuva]

Seuraava kuva on otettu Tampellan uoman rannalta ja siinä näkyy sekä Tampellan että Finlaysonin uomien tulvaportteja, jotka antavat (normaalisti kuivaan) keskiuomaan.

[kuva]

Vielä kuva Finlaysonin uoman rannalta.

[kuva]

Voimalaitoksista sekä keskiuomasta vesi kulkee keskivoimalan patoaltaaseen, jonka yli kulkee Satakunnansilta. Kuva on otettu sillan juurelta.

[kuva

Patoallas on 50 000 kuutiometrin kokoinen; valssipadolta otetussa kuvassa näkyy myös Satakunnansilta.

[kuva]

Tammerkosken päävoimalaitos on vuonna 1933 valmistunut valssipato. Vesi virtaa valssin yli jatkuvasti.

[kuva]

[kuva]

Seuraava kuva on otettu Hämeensillalta.

[kuva]

Hämeensillan alla on pitkä allas keskipadolta alapadolle. Altaasta löytyy myös salaperäinen kännykkämies.

[kuva]

Alapadossa toimii Alakoski Oy:n voimalaitos. Yhtiön ja siten voimalaitoksen omistavat Ääneseudun Energia, Etelä-Savon Energia, Kuoreveden Sähkö sekä Liljeroos Oy, joten valtaosa sähköstä menee Tampereen ulkopuolelle.

Alakoski Oy:n pato Tammerkoskella

Tammerkosken alin pato

Alapadolta päästäänkin Pyhäjärven tasalle Ratinan suvantoon.

Ratinan suvanto

Lisää valokuvia Tampereelta.

One thought on “Tammerkosken laidalla

  1. Hei,

    valssipato ei ole voimalaitos vaan koskiturvallisuuslaite. Siitä ajetaan vettä läpi, jos keskikosken voimalaitos ei ole toiminnassa ja vettä vuotaa yläkoskelta tai on juoksutustarvetta enemmän kuin voimalaitokset pystyvät hyödyntämään. Keskikosken voimalaitos on valssipadon vieressä.

    Hyviä kuvia!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.