Vuokaleipä

Joskus huhtikuussa sain päähäni tehdä omaa paahtoleipää. Paras resepti jonka löysin oli sauvajyväseltä mutta se oli aivan liian ylimalkainen toimimaan. Lähdin sitten kokeilemalla etsimään sopivaa reseptiä. Tähän päädyin. Olen nyt muutaman kerran tehnyt suunnilleen tällä kuviolla ja ihan hyvä vuokaleipä tästä tuli. Paahtamiseen asti en ole ehtinyt 🙂

Resepti on sellainen kuin lauantaina tein yksityiskohtia myöten. En itse oikeasti seuraa tätä ohjetta aivan orjallisesti – mutta jauhojen ja nesteen suhde kannattaa pitää suunnilleen samana, sillä se on koko leipätyypin ydin.

Vuokaleipä leikattuna

Neuvo muuten kaikille leipojille: hanki kunnon keittiövaaka ja lopeta vetomittojen (desilitra ym) käyttö. Vain punnitsemalla saat samanlaisen aikaan joka kerta.

500 g hiivaleipäjauhoja
375 g kädenlämpöistä vettä
10 g tuorehiivaa
5 g suolaa
10 g sokeria
14 g oliiviöljyä

Sekoita hiiva, sokeri ja suola veteen. Lisää jauhot vähitellen vaivaten. Lisää koko reseptissä mainittu jauhojen määrä, älä yhtään enempää äläkä vähemmän. Lisää öljy kun suurin osa jauhoista on jo taikinassa. Lopputulos on vetelä ja varsin tarttuva taikina; se on tarkoituksellista.

Anna nousta kunnolla; nousun kesto riippuu mm. lämpötilasta. Itse nostatin taikinaa lauantaina n. 1 h 20 min.

Ota taikina kiposta jauhotetulle leivontapöydälle. Painele taikinasta isoimmat ilmakuplat pois. Jatka vaivaamista käsin painelemalla taikina levyksi ja sitten taittamalla keskeltä niin että puolikas taikinasta tulee toisen puolikkaan päälle. Toista monia kertoja; itse tein tätä noin 5 minuuttia.

Nostata taikina uudestaan kulhossa. Itse nostatin tällä kertaa noin 1 h 15 min.

Ota taikina kiposta jauhotetulle leivontapöydälle. Painele taikinasta ilmakuplat pois ja vaivaa kevyesti vähäsen. Tässä vaiheessa taikinan tulee olla löysää mutta hyvin käsittelyä kestävää eikä sen tulisi tarttua kovin paljoa. Asettele taikina voideltuun leipävuokaan (minulla 24 cm x 14 cm).

Nostata vuoassa kunnes kaksinkertaistunut (minulla kesti 1 h 25 min, tosin paistoin pullaa välissä ja taikina joutui vähän odottelemaan).

Paista 200 ℃ uunissa noin puoli tuntia.

Vuokaleipä

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.