Puoluekokous, päivä 2

Lue myös päivä 1.

Kokous jatkuu kello 10. Tänään vuorossa ovat muodolliset päätökset mahdollisine äänestyksineen.

Yhdistysmuodollisuudet (budjetti, talousarvio ym. tilintarkastajat) menevät nuijan kopautuksella ilman eri temppuilua.

Tarja Cronberg valittiin uudestaan puheenjohtajaksi yksimielisesti vastaehdokkaiden puuttuessa ja sai seisovat aplodit. Tulee mieleen englanninkielinen proseduraalitermi by acclaim. Puheessaan Cronberg asettaa kunnallisvaaleihin tavoitteeksi vihreiden valtuutettujen saamisen vähintään 50 uuteen kuntaan; esitys otettiin vastaan aplodein.

Seuraavaksi valitaan puoluesihteeri, joka on yhtä lailla yksimielinen. Panu Laturi, by acclaim. Laturin puheen tiivistän muutamaan sanaan: sisältöä, ei ulkokultaa politiikassa. “Emme saa joutua valtiohoitajapuolueeksi”, puoluesihteeri sanoo.

Seuraavana valtuuskunnan puheenjohtajan vaali äänestämällä suljetuin lipuin. Ääntenlasku tapahtuu livenä. Vastakkain ovat siis Katri Sarlund ja Jouni Vauhkonen. Sarlund voitti äänin 218–51.

Seuraavaksi valitaan puolueen varapuheenjohtajat suljetuin lipuin suoritettavalla vaalilla. Kokous keskeytetään ääntenlaskun ajaksi, ääntenlaskennan aikana käydään puoluejohdon kyselytunti. Äänet lasketaan yhdistyslaissa määrätyllä suhteellisella vaalitavalla (ns. Borda count). Muistuttakaapa minua, että joskus kerron, miksi pidän Bordan laskentaa erittäin huonona vaalijärjestelmänä; nyt en jaksa. Täälläkin sen huonous on tullut esille.

Tuija Braxilta kysytään suunnitelmista keventää käräjäoikeuksien lautamiesjärjestelmää.Brax vastaa, että älkusyksystä selviää, miten järjestelmää uusitaan. Vastaus meni muuten minulta ohi, valitettavasti.

Varapuheenjohtajiksi on kuusi ehdokasta, joista kolme valitaan. Äänestyslippuun kirjoitettiin enintään kolme nimeä järjestyksessä. Ensimmäisenä mainittu saa äänestäjältä yhden äänen, toisena mainittu saa puolikkaan äänen ja kolmantena mainittu saa kolmannesäänen.

Ehdokas Ääniä
Kristian von Essen 19,17
Jyrki Kasvi 82,83
Janne Länsipuro 69,50
Mari Puoskari 93,17
Johanna Sumuvuori 99,67
Tuomas Viskari 74,83

Valituksi tulivat siis Johanna Sumuvuori, Mari Puoskari ja Jyrki Kasvi. Henkilökohtaisesti olen iloinen Kasvin valinnasta mutta olen pettynyt siihen, että piirimme oma poika Tuomas Viskari jäi neljänneksi. Nyt on lounastauko, ja sen jälkeen valitaan puoluehallituksen jäsenet ja varajäsenet, todennäköisesti vaalilvaliokunnan esityksen perusteella yksimielisesti.

Vaalivaliokunnan hallituskokoonpanoesitys on seuraava (henkilökohtainen varajäsen suluissa): Laura Häggblom (Flemming Bergh), Tuomas Viskari (Ville Tuominen), Johanna Hautakorpi (Anna-Maria Urhonen), Sari Koski (Timo Törmänen), Samuli Lintula (Minna Lemettinen), Olli-Poika Parviainen (Janne Länsipuro), Eero Yrjö-Koskinen (Sarianne Karikko), Leena Griinari (Stephen Condit). Esitys hyväksyttiin yksimielisesti.

Seuraavaksi valitaan valtuuskunnalle kaksi varapuheenjohtaa edelleen suhteellisella salaisella vaalilla.

Ehdokas Ääniä
Mikael Fogelholm 145
Tiina Rosberg 39
Raimo Tuomainen 144,5
Jouni Vauhkonen 31,5

Valituksi tulivat siis Fogerholm ja Tuomainen.

Hallituksen vaalissa oli virheellinen vaalilvaliokunnan esitys. Korjatussa esityksessä varajäsen Minna Lemettisen tilalle tulee Suvi Syrjä. Muutos hyväksyttiin yksimielisesti.

Valtuuskuntaan valittiin vaalivaliokunnan esityksen perusteella seuraavat henkilöt (henkilökohtainen varajäsen suluissa):

Pirkanmaa
Rosa Meriläinen (Veikko Halmetoja)
Leo Lähde (Leena Hulkkonen)
Eveliina Asikainen (Kristiina Liinaharja, Häme)

Pohjois-Savo
Henrik Korkeamäki (Ari Paanala)

Keski-Suomi
Tuija Mäkinen (Tarja Laatikainen, Pohjois-Savo)
Veikko Ahola (Niina Simanainen)

Kaakkois-Suomi
Hanna Holopainen (Niina Jukkara)
Juha Eskelinen (Anna Voipio)

Vihreät naiset
Tiina Rosberg (Maija Tuomaala)

Lappi
Sari Ylipulli (Mervi Tuohimaa)

Oulu
Pertti Toukomaa (Jukka Keski-Filppula)
Aimo Piirainen (Timo Krogerus)

Vaasa
Minna Lemettinen (Miia Hirsikangas, Oulu)
Jyrki Puuronen (Terho Taarna)

Etelä-Savo
Sirpa Taskinen (Eija Juuma)

Vino
Tapio Laakso (Heikki Korpela)
Aika Salo (Eekku Aromaa)
Sini Terävä (Laura Nordström)
Jehki Härkönen (Leena Toivonen)

Satakunta
Reetta Parvikko (Mia Fagerlund)

Pohjois-Karjala
Ville Elonheimo (Krista Mikkonen)

Häme
Riitta Vuori (Päivi Sieppi)
Petri Ojanen (Markus Rimón)

Helsinki
Timo Riitamaa (Kirsikka Bornsdorff)
Elina Sojonen (Vesa Virri)
Tanja Remes (Jessica Karhu)
Maija Airas (Anita Kelles-Viitanen)

Uusimaa
Terho Pursiainen (Laura Jokiniemi)
Anna-Kaarina Kippola (Janne Ekman)
Esa Rantanen (Kristian von Essen)
Anna-Stiina Lundqvist (Jari Jyrkänkoski)
Sirpa Kauppinen (Petteri Niskanen)
Sirkku Saarikoski (Matti Kuronen)
Markku Hannula (Timo Lahti)

Varsinais-Suomi
Timo Ahonen (Martti Wallasvaara)
Elina Rantanen (Liisa Sulkakoski)
Martti Halme (Monika Antikainen)

(Tarkastamaton lista)

Kokous päättyy kohta, Otaniemi lopettaa. Kiitos huomiosta.

7 thoughts on “Puoluekokous, päivä 2

 1. Äänestäjät eivät valinneet Gronbergia edes eduskuntaan, silti hän on ministerinä ja vihreiden puheenjohtaja. Eikä tässä ole ristiriita sen suhteen mitä kansa haluaa vai eikö kansan tahdolla ole merkitystä?

 2. Kansan tahtohan oli selvästi, että Cronbergin tulisi olla kansanedustaja, hänhän sai piirissään toiseksi eniten ääniä. Cronbergin tippuminen eduskunnasta johtui vaalijärjestelmän valuviasta.

 3. Erittäin hyvä huomio Mikolta ja mielestäni hän on aivan oikeassa. Cronberg ei saanut riittävästi ääniä, niin häntä EI olisi pitänyt valita merkkipaikoille. Ei se ole kansan tahto jos jää kakkoseksi. Niinhän muutkin puolueet olisivat voineet tehdä halutessaan.

  Tuo vaalijärjestelmä selitys ontuu pahasti. Se on sellainen kuin on ja siihen täytyy tyytyä, niin se koskee kaikkia muitakin. Miksi kansa saa äänestää jos sen tahtoa ei noudateta kuten tässä on käynyt.

  Kuka muuten valittiin Cronbergin äänestyspiiristä? Miksei häntä ole valittu mihinkään luottamustehtäviin?

 4. Anne, Cronberg oli vaalipiirinsä 2. ääniharava, vihreiden listalla hän sai eniten ääniä.

  Cronberg sai reilusti enemmän ääniä kuin useampi samasta vaalipiiristä valituksi tullut ja kasvatti äänimääräänsä merkittävästi edellisiin eduskuntavaaleihin verrattuna. Syy Cronbergin tippumiseen on vaalipiirin pienuudesta johtuva järjettömän suuri äänikynnys: vihreät saivat Pohjois-Karjalassa 11 % annetuista äänistä; Uudellamaalla hieman pienemmällä ääniosuudella saatiin 4 edustajaa, Pohjois-Karjalassa ei yhtään.

  Vaalijärjestelmän epäoikeudenmukaisuudesta keskusteltiin vaalien jälkeen ja kaikki puolueet ovat sen tunnustaneet. Vaalijärjestelmän korjaus on osa sinivihreän hallituksen ohjelmaa.

 5. Kiitos kaunis tästä puoluekokouskuvauksesta, tätä lukiessa pääsi ihan kokousfiilareihin, vaikka en paikan päälle nyt päässytkään!

 6. Braxin vastaus oli, että tarkempi ehdotus siitä, millaisista jutuista lautamiehet karsitaan pois, valmistuu syksyllä. Se antaa rahaa palkata lisää tuomareita kaikkein ruuhkaisimpiin käräjäoikeuksiin (mm. Helsinki). Brax kertoi myös, että vakuutusoikeus on erittäin ruuhkainen. Ongelman yhtenä syynä hän mainitsi sen, että liian iso osa jutuista (Helsingissä puolet!) peruuntuu, usein sen takia, että syytettyä ei ole saatu haastettua. Tähän haaskaantuu hirveästi resursseja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.