Puoluekokous, päivä 1

Jyväskylän delegaatio Vihreiden puoluekokoukseen saapui hyvässä järjestyksessä ja erittäin ajoissa. Täältä löytyi (ei niin erittäin) yllättäen WLAN ja Rönnbergin Risto oli tuonut jatkojohdon, jolla saadaan koneisiin virtaa. Ja yllättäen mun Linuxissani WLAN toimii 🙂

Tarja Cronberg puhuu aluksi. “Espoo on kuin Suomi pienooskoossa”, lainaten Espoon kaupunginjohtajaa (?).

Ja kesken Espoon vihreiden puheenjohtajan puheen saimme yllätysnumeron, torvisoittokunnan soittamaan. Saas nähdä mistä tässäkin on kysymys. Teekkarijäynä ei liene paha arvaus. “Tämä oli just sitä Espoota”, sanoo Espoon kaupunginjohtaja. Liekö kuitenkin järjestetty juttu, miettii rividelegaatti. Musiikki oli kyllä ihan hyvää 🙂 Retuperän VPKWBK, sanovat.

Kokous on avattu klo 11:40, 25 minuuttia myöhässä aikataulusta.

Kokouksen järjestäytymisen jälkeen päästään poliittiseen keskusteluun, jonka aloittavat Tarja Cronberg ja Anni Sinnemäki. Minua harmittaa, että en ole kerennyt valmistella puheenvuoroa, aihetta kyllä löytyisi niin oikeuspolitiikasta kuin tietoyhteiskuntapolitiikastakin.

“Vanhanaikaista vasemmistoa emme ole, porvareiksi emme halua, olkaamme siis vihreitä ja edellä” – Tapani Hietaniemi, muistinvaraisesti.

Jyrki Kasvi: Onko Vihreä Liitto 20 vuoden kuluttua nykyisen Vasemmistoliiton kaltainen menneen puolustaja? Jyrki ei halua, että näin kävisi.

Raimo Tuomainen: feminismin kuuluu olla demokratian kaltainen universaali aate. “Nainenkin saa löytää putkimiehen sisältään” (muistinvarainen lainaus)

Ville Komsi: Ehdotti aikoinaan, että puolue voisi jättää joka toiset vaalit väliin. Nyt, mikäli puolue kasvaa vielä, pitää se ehkä “silmikoida”: Perustetaan Vihreät Demarit, Vihreät Kokkarit ym.

Kristian von Essen: “Selkeämpää viestintää, selkeämpää viestintää, selkeämpää viestintää, selkeämpää viestintää” (ja sama ruotsiksi)

Miia Hirsikangas: “Sen, että voi käydä vessassa, voi [vammainen] joutua viemään korkeimpaan hallinto-oikeuteen.” (muistinvarainen lainaus)

Oras Tynkkynen esittelee kokoukselle esitetyn kannarin. Lainaten erästä meteorologia, jonka nimi meni minulta ohi, “Tarvitaan kaamea direktiivi!” Ja itse: “Me vihreät emme halua kaameaa direktiiviä, mutta me haluamme kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa, jolla ilmastokriisistä selvitään. … Meidän pitäisi kuulua maailmanparantamisen kovaan ytimeen.” (muistinvaraiset lainaukset). Oras sai toistaiseksi parhaat aplodit, ellen pahasti erehdy.

Markku Hannula harmitteli, että joutui puhumaan ilmastopolitiikkaa heti Oraksen jälkeen.

Ja poliittinen keskustelu päättyi ollessani vessassa. Nyt kehutaan ehdokkaita puolue-elimiin.

(Mainittakoon, että en edellä suinkaan referoinut kaikkia puheita enkä mitään puhetta erityisen yksityiskohtaisesti tai edes kattavasti. Mainittakoon myös, että idean tällaiselle bloggaukselle olen varastanut piirini puheenjohtajalta Tuomas Viskarilta, joka harrasti tällaista Jyväskylän kaupunginvaltuustossa alkuvuodesta [1, 2, 3, 4, 5, 6, 7].)

Väistyvä puoluesihteeri Ari Heikkinen saa aivan mahtavat seisovat aplodit sen jälkeen, kun hänen puolisonsa on ensin kehunut häntä railakkaasti. Ari kuulemma hoiti sekä puoluesihteerin työt että yli puolet kotitöistä. Hän pitää parhaillaan jäähyväispuhettaan puoluesihteerin tehtävästä.

Melkein tunnin mittaiseksi venyneen kahvitauon jälkeen jatkamme valtuuskunnan puheenjohtajaehdokkaiden ja puolueen varapuheenjohtajien tenteillä.

Seuraavaksi siirrytään ruotimaan puoluekokousaloitteita. Täällä on huono ilma!

Kokous on nyt (kello 19) keskeytetty yöksi. Yllätyksekseni sain tietää, että Otaniemen hotellilla WLAN kuuluu nykyisin huoneen hintaan. Kaksi vuotta sitten, kun viimeksi täällä olin, se maksoi maltaita.

Otaniemi hiljenee yöksi.

Katso myös päivä 2.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.