Categories
Elections Finnish Politics

Suositukseni vuoden 2007 eduskuntavaaleissa

(Päivitetty 17.3.2007 Varsinais-Suomen osalta.)

Suomalaisessa vaalijärjestelmässä ääni menee ensiksi puolueelle ja vasta sitten ehdokkaalle. Suosittelenkin pelkästään yhden puolueen ehdokkaita; syyt sille, miksi vihreitä kannattaa äänestää, olen kertonut muualla.

VIhreät ovat monista asioista samaa mieltä: me kaikki kannatamme perustuloa ja vastustamme ydinvoimaa; meille kaikille ympäristökysymykset ovat lähtökohtaisesti tärkeitä. Vihreät ovat talouspolitiikassa pragmaattisia, ja talouspoliittisia keinoja ei suljeta pois pelkästään luokkataustan tai historiallisen aatteen takia.

On myös asioita, joista vihreät ovat eri mieltä. Vihreiden äänet taannoisessa Lex Karpela -äänestyksessä jakaantuivat varsin selkeästi kahtia. Suosin suosituksissani ehdokkaita, joiden uskon äänestävän vastaavissa äänestyksissä sähköisten kansalaisoikeuksien puolesta. Tässä olennaista on, että ehdokkaalla on uskottavasti kykyä hahmottaa tietoyhteiskunnan ongelmat sellaisina kuin ne todellisuudessa ovat eikä analogioina fyysiseen maailmaan. Olen myös raa’asti tiputtanut ehdokkaat, joiden kotisivuja ei ole linkitetty Vihreiden ehdokaslistalta (mikä vahvasti viittaa siihen, että sivuja ei ole).

Helsingin vaalipiiri: Heikki Korpela

Helsingissä ykkösnimet ovat Heikki Korpela ja Tapio Laakso. Nostan Heikki Korpelan suosituksekseni hänen työkokemuksensa perusteella.

Uudenmaan vaalipiiri: Jyrki Kasvi

Jyrki Kasvin asemaa Uudenmaan itsevaltiaana ei tarvitse juuri perustella. Riittää todeta, että miehellä on katu-uskottavuutta aina 80-luvun bittikirjoista ja -lehdistä alkaen. Tohtorintutkinnosta lisäpojo.

Varsinais-Suomen vaalipiiri: Sini Terävä

Varsinais-Suomen tietoyhteiskuntaehdokkaat ovat onnistuneet piiloutumaan niin hyvin, että tämän tekstin alkuperäisessä versiossa heitä ei ollut lainkaan huomattu. Mari Saario huomautti tästä kommenteissa. Ei ihme, että hän ja Sini Terävä jäivät huomaamatta, kummallakaan kun tietoyhteiskuntateemat eivät ole kovin näkyvästi sivuilla esillä ja listalta löytyi muilla perusteilla erittäin pätevä ehdokas. Sekä Saario että Terävä ovat kuitenkin osoittaneet pätevyytensä kirjoituksillaan; Terävä nousee kärkeen hiuksenhienosti selkeämpien tietoyhteiskuntapoliittisten kannanottojensa seurauksena.

Muilla ansioilla suosittelin aiemmin Ville Niinistöä, joka ajattelee järkeviä ja toimii mm. puolueen varapuheenjohtajana.

Satakunnan vaalipiiri: Tarmo Thorström

Tarmo Thorström selvästi tuntee tietoyhteiskunnan peruskysymyksiä ja Ajattelee niistä Oikein, joten Satakunnassa hän on suositukseni.

Hämeen vaalipiiri: Petri Ojanen

Petri Ojanen opettaa tietotekniikkaa opistossa ammatikseen. Hämeen listalta hänellä uskon olevan parhaat mahdollisuudet kohdata tietoyhteiskunnan lainsäädännölliset haasteet.

Pirkanmaan vaalipiiri: Maija Maura M. Tuomaala

Pirkanmaa on minulle ongelmallinen vaalipiiri, sillä siellä on kaksi ehdokasta, jotka olen tuntenut koko ikäni, ja siten koen olevani osittain jäävi.

Aloitetaan arviointi kuitenkin näennäisesti itsestäänselvästä ehdokkaasta. Riitta Santala-Köykkä on Suomen blogiskenen suurimpia julkkiksia, Pinserin pariskuntablogin toinen osapuoli. Monet ovat tämän näytön perusteella julistaneet Santala-Köykän itseoikeutetuksi tietoyhteiskuntaehdokkaaksi Pirkanmaalla, ja onpa hän itsekin julistautunut bloggaajien ehdokkaaksi. Sori Riitta: bloggaajat eivät ole poliittisesti yhtenäinen ryhmä. Santala-Köykän vaalisivustolta ei tietoyhteiskuntakysymykset käy ollenkaan esille (ehkä lukuunottamatta nettikeskustelun korostamista), hänen profiilinsa on perinteisempää sosiaalivihreyttä. Ei sillä että sosiaalivihreydessä olisi mitään vikaa; profiili ei vaan sovi tähän suosituslistaan. Itse asiassa tuntuu siltä, että Pinserin pariskunnasta se tietoyhteiskuntavisionääri on Sami Köykkä. Hänet saattaisinkin nostaa Pirkanmaan ykköseksi, mutta en Riittaa.

Maininnan arvoinen on Riku Merikoski. Hänellä on tietoyhteiskunta vaaliteemana, vaikka sitä ei toisaalta ole sivuilla juuri avattu. Itseäni henkilökohtaisesti silittää vastakarvaan Merikosken mainokseksi väitetty “Ei valtaa humanisteille”.

Tutustuin Oras Tynkkyseen alle vuoden ikäisenä. Vietin hänen kanssaan lapsuusvuoteni ja 13 vuotta koulussa. Sittemmin olen seurannut hänen loistavaa poliittista uraansa ylpeydellä. Oraksella on myös Oikeita Mielipiteitä, mutta profiililtaan hän on erikoistunut ympäristökysymyksiin. Oras on tehnyt työtä myös tietoyhteiskunnan hyväksi.

Äitini Maija Maura M. Tuomaalan tiedän fiksuksi ihmiseksi, ja tiedän, että tietoyhteiskuntakysymyksissä hänellä on taustajoukoissa vahvaa osaamista 🙂 Hänellä on myös Oikeita Mielipiteitä, vaikka ne eivät kampanjasivulta aivan esille tulekaan. Voin äitiäni muillakin ansioilla suositella lämpimästi.

Kymen vaalipiiri: Juha Eskelinen

Kymessä ei ole vahvasti tietoyhteiskuntaprofiloitunutta vihreää ehdokasta. Listan kärkeen Juha Eskelinen nousee Ubuntu-käyttäjänä.

Etelä-Savon vaalipiiri: Heli Järvinen

Etelä-Savossa vihreät ovat vaaliliitossa. Vaalitaktisista syistä tällaisessa tilanteessa tulee äänet keskittää yhdelle ehdokkaalle, joka on Heli Järvinen.

Pohjois-Savon vaalipiiri: Raimo Tuomainen

Pohjois-Savossa vihreät ovat vaaliliitossa. Vaalitaktisista syistä tällaisessa tilanteessa tulee äänet keskittää yhdelle ehdokkaalle, joka on Raimo Tuomainen.

Pohjois-Karjalan vaalipiiri: Ilpo Koskikallio

Pohjois-Karjalan listan kärkeen nousee paikallisen ISP:n toimitusjohtaja Ilpo Koskikallio, vaikka hänen vaaliteemansa ovatkin aika heikosti verkossa näkyvissä.

Vaasan vaalipiiri: Heikki Kallio

Heikki Kallio saa Vaasan vaalipiirin ykköspaikan rohkeasta yksilönvapauskeskeisestä vaalitematiikastaan.

Keski-Suomen vaalipiiri: Tapani Tarvainen

Tapani Tarvainen kuuluu ehdottomaan tietoyhteiskunta-aateliin ja ohittaa näissä meriiteissä jopa Jyrki Kasvin. Tapani on Effin puheenjohtaja ja pitkäaikainen ihmisoikeusaktivisti. Hän on osallistunut Suomen ja Effin edustajana kansainväliseen YK:n tukemaan Internetin hallintomallin kehitystyöhön. Nämä vain muutamia esimerkkejä mainitakseni.

Tuen henkilökohtaisesti myös Jouni Vauhkosen vaalikampanjaa yleispoliittisin perustein. Profiilinsa puolesta hän ei kuitenkaan kuulu tämän listan kärkeen.

Oulun vaalipiiri: Latekoe Lawson Hellu

Selkeästi tietoyhteiskuntaprofiloituneen ehdokkaan puutteessa nostan Oulun vaalipiirissä esiin tietoliikenneinsinööri Latekoe Lawson Hellun. Maahanmuuttajia on Suomen politiikassa aivan liian vähän, ja ammattinsa puolesta hänen luulisi ymmärtävän tietoyhteiskunnan problematiikkaa.

Lapin vaalipiiri:: Timo Törmänen

Lapissa vihreät ovat vaaliliitossa. Vaalitaktisista syistä tällaisessa tilanteessa tulee äänet keskittää yhdelle ehdokkaalle, joka on Timo Törmänen.

5 replies on “Suositukseni vuoden 2007 eduskuntavaaleissa”

Kiitos suosituksesta. Ubuntuni toimii mainiosti. Lupaan tarkistaa asiantuntevalta taustajoukoltani 🙂 ennen kuin muodostan kantani minulle uusista – ja muistakin – tietoyhteiskuntaa koskevista kysymyksistä

[…] Poikani Antti-Juhani Kaijanaho suosittelee blogissaan minua äänestäjille, jotka etsivät tietoyhteiskunta-asiantuntemusta Pirkanmaalta. Suositus perustuu hänen tietoonsa minun toiminnastani ja mielipiteistäni sekä siihen, että minulla on tietoyhteiskunta-asioissa tosi hyvä asiantuntija taustajoukoissani – siis poikani, jonka moni alan ihminen tuntee sanoistaan ja teoistaan it- ja tietoyhteiskunta-asiantuntijana. Lupaan neuvotella asiantuntevan taustajoukkoni kanssa kaikista minulle uusista tietoyhteiskuntaa koskevista kysymyksistä, ennen kuin siirryn niissä toiveista tekoihin. […]

Terveisiä täältä Turun nurkilta! Taloudessa seuraillaan EFFI:n uutiskirjeitä ja sitä kautta löysimme tänne. Minusta myös Varsinais-Suomessa on vihreitä tietoyhteiskuntaehdokkaita. Ei ketään Jyrkin kokemuksella varustettua, mutta aiheesta kiinnostuneita ja sitä esillä pitäviä kuitenkin. Ville Niinistö oli Jyrkin lisäksi toinen allekirjoittaja Ruotsin taannoisen tietoliikennevalvontahankkeen tuomitsevassa jutussa. Omassa ehdokasblogistani löytyy “tietoyhteiskunta”-tagin alta tällä hetkellä 13 merkintää vapaista ohjelmistoista ja eri valvontahankkeista. Esimerkiksi paw.nu:n blogi (http://paw.nu/blog/2007/03/nestysihmettely.html) listasi tietoyhteiskuntakelpoisiksi ehdokkaiksi piiristämme peräti kolme vihreää: Villen, minut ja Sini Terävän. Joten täälläkin voi turvallisesti äänestää aiheesta valveutunutta vihreää.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.