Antti-Juhani Kaijanaho

THIS BLOG IS OBSOLETE - NEW BLOG AT /newblog/

fi/politiikka/vaalijarjestelmat.txt

2004-10-02

Puolue aina ensin

Julkaistu Keskisuomalaisen Mielipiteet-palstalla 1.10.2004. Otsikko on toimituksen.

Vesa-Matti Saarakkala nosti 26.9. esille tärkeän asian, vaalijärjestelmät. Jokaisen äänestäjän tulisi tajuta eräs asia, jonka Saarakkala totesi: Suomen vaaleissa ääni menee aina ensin puolueelle ja sitten vasta ehdokkaalle. Siksi ei riitä löytää paras ehdokas vaan pitää myös katsoa, että voi itse hyväksyä sen listan yhteiset tavoitteet, jolla kyseinen paras ehdokas on, ja että listalla ei ole ketään, jota itse ei halua vallan kahvaan.

En kuitenkaan voi yhtyä Saarakkalan ehdotukseen ottaa käyttöön enemmistövaalitapa, jossa eniten ääniä saaneet pääsevät valtaan: sehän on juuri se tapa, jonka vuoksi Yhdysvalloissa on vain kaksi varteenotettavaa puoluetta. Kun äänestäjällä on yksi ääni ja eniten ääniä saanut voittaa, on jokainen ei-varteenotettaville ehdokkaille annettu ääni ääni voittajan puolesta. Juuri tämän ilmiön vuoksi Yhdysvaltain demokraatit eivät halunneet Ralph Naderia ehdolle: he tietävät, että Naderin kannattajat haluaisivat mielummin John Kerryn kuin George W. Bushin presidentiksi - mutta kun nämä äänestävät Naderia, Kerry menettää heidän äänensä.

Suomen nykyinen järjestelmä on ihan hyvä, ainakin niin kauan, kun saman puolueen ehdokkaat sopivat suunnilleen samoille äänestäjille. Vielä parempi järjestelmä saataisiin, jos äänestäjät voisivat ilmaista, kenet he haluaisivat, jos heidän ensisijainen ehdokkaansa ei pääse läpi. Parhaimmillaan äänestäjän tulisi voida listata vaikka kaikki ehdokkaat suosikkijärjestyksessään. Tällöin puolueiden merkitys vähenisi mutta kansan tahdon merkitys kasvaisi, kunhan ääntenlaskussa käytetään oikeudenmukaista järjestelmää.

ANTTI-JUHANI KAIJANAHO
Jyväskylä

Saarakkalan alkuperäinen juttu Keskisuomalaisen nettiversiossa (linkin toimivuus ei ole taattu)

00:18 - /fi/politiikka - 2 comments