<<< /fi/politiikka

Antti-Juhani Kaijanaho: Puolue aina ensin

Julkaistu Keskisuomalaisen Mielipiteet-palstalla 1.10.2004. Otsikko on toimituksen.

Vesa-Matti Saarakkala nosti 26.9. esille tärkeän asian, vaalijärjestelmät. Jokaisen äänestäjän tulisi tajuta eräs asia, jonka Saarakkala totesi: Suomen vaaleissa ääni menee aina ensin puolueelle ja sitten vasta ehdokkaalle. Siksi ei riitä löytää paras ehdokas vaan pitää myös katsoa, että voi itse hyväksyä sen listan yhteiset tavoitteet, jolla kyseinen paras ehdokas on, ja että listalla ei ole ketään, jota itse ei halua vallan kahvaan.

En kuitenkaan voi yhtyä Saarakkalan ehdotukseen ottaa käyttöön enemmistövaalitapa, jossa eniten ääniä saaneet pääsevät valtaan: sehän on juuri se tapa, jonka vuoksi Yhdysvalloissa on vain kaksi varteenotettavaa puoluetta. Kun äänestäjällä on yksi ääni ja eniten ääniä saanut voittaa, on jokainen ei-varteenotettaville ehdokkaille annettu ääni ääni voittajan puolesta. Juuri tämän ilmiön vuoksi Yhdysvaltain demokraatit eivät halunneet Ralph Naderia ehdolle: he tietävät, että Naderin kannattajat haluaisivat mielummin John Kerryn kuin George W. Bushin presidentiksi - mutta kun nämä äänestävät Naderia, Kerry menettää heidän äänensä.

Suomen nykyinen järjestelmä on ihan hyvä, ainakin niin kauan, kun saman puolueen ehdokkaat sopivat suunnilleen samoille äänestäjille. Vielä parempi järjestelmä saataisiin, jos äänestäjät voisivat ilmaista, kenet he haluaisivat, jos heidän ensisijainen ehdokkaansa ei pääse läpi. Parhaimmillaan äänestäjän tulisi voida listata vaikka kaikki ehdokkaat suosikkijärjestyksessään. Tällöin puolueiden merkitys vähenisi mutta kansan tahdon merkitys kasvaisi, kunhan ääntenlaskussa käytetään oikeudenmukaista järjestelmää.

ANTTI-JUHANI KAIJANAHO
Jyväskylä

Saarakkalan alkuperäinen juttu Keskisuomalaisen nettiversiossa (linkin toimivuus ei ole taattu)

2004-10-02T00:18+0300 - /fi/politiikka


Trackback url: http://antti-juhani.kaijanaho.info/blog/fi/politiikka/vaalijarjestelmat.trackback (trackback on rikki / trackback is broken)

Re: Kunnallisvaalien vahvistettu tulos Jyväskylässä

Hienoa! Etköhän sinä neljässä vuodessa varavaltuutetuksi päädy!

- Aloitusmaisema, to, 28 loka   2004 14:33

Re: Vaaliblogeja

Mikä blogi on kyseessä?

- Tommi, ke, 29 syys   2004 17:45

Re: Vaaliblogeja

Aikomukseni on olla jatkamatta sitä keskustelua; siksi jätin blogin nimen mainitsematta.

- Antti-Juhani Kaijanaho, ke, 29 syys   2004 22:51

Re: Vaaliblogeja

Toivottavasti se ei ole Tiedemies. Niin asiallisesta keskustelusta ei kerro hyvää äänestäjille.

- Tommi, to, 30 syys   2004 10:11

Re: Puolue aina ensin

Kannattaa tutustua Arrowsin mahdottomuusteoreemaan. Lyhyesti kerrottuna se sanoo, että jos on vähintään kolme vaihtoehtoa ja kaksi äänestäjää, niin on mahdoton keksiä oikeudenmukaista äänestysjärjestelmää.

- Mikko Moilanen, ti, 05 loka   2004 23:32

Re: Puolue aina ensin

Tiedän kyllä tuon tuloksen. Muotoilusi on kyllä aika vapaa - se sanoo vain, että millään vaalijärjestelmällä ei ole kaikkia vaalijärjestelmältä toivottavia ominaisuuksia. Sen sijaan mikään ei estä sitä, etteikö voisi olla järjestelmiä, jotka luopuvat yhdestä ominaisuudesta - ja niitä on. Eikä tarina lopu siihen: tällaiset "mahdottomuuslauseet" ovat tavallisia matematiikassa ja tietotekniikassa, mutta käytännön työssä ne ovat varsin sanoisinko akateemisia: vähän kuin joku sanoisi, että "ei ole mitään tapaa välttää varmasti tapaturmainen kuolema". Näinhän se on - kyse onkin siitä, että kuinka alas tämän virhetapahtuman (tapaturmaisen kuoleman tai onnistuneen strategisen äänestämisen) todennäköisyys saadaan

Käytännössä tämä tarkoittaa, että ei ole vaalijärjestelmää, jossa strateginen äänestäminen on mahdotonta. Sen sijaan voidaan yrittää tehdä järjestelmiä, joissa tuon teoreeman sanelema epätäydellisyys on mahdollisimman merkityksetön käytännön vaalitilanteissa (strateginen äänestäminen mahdollista vain harvinaisissa erityistilanteissa tai vain erityisen suuren organisoinnin seurauksena).

Vanha sanonta sanoo: "Toimitamme kaikki tilaukset, vaikeatkin, välittömästi. Mahdottomille varaamme kahden viikon toimitusajan."

- Antti-Juhani Kaijanaho, ke, 06 loka   2004 00:19

Your Comment