<<< /fi/politiikka

Antti-Juhani Kaijanaho: Taloustiede yhdessä sivussa

Kansantalous ja maailmantalous ovat asioita, joiden toimintaa en ole koskaan ymmärtänyt. Olen harkinnut, että joskus kun on aikaa, lähtisin näitä opiskelemaan, onhan asia kiinnostavaa ja siitä olisi politiikassa selvää hyötyä.

Kun sanon, etten ymmärrä näitä asioita, tarkoitan, että en tiedä miksi asiat ovat niissä niin kuin ne ovat; olen kyllä oppinut, miten asioiden tavallisesti katsotaan olevan. Odottaisin, että tämä kysymys - miksi kansantalous tai maailmantalous toimii niin kuin se toimii - olisi kansan- ja maailmantaloustieteen päätutkimuskohde (sen lisäksi, että tutkittaisiin, miten se toimii).

Siksi luin mielenkiinnolla Replikantin uusinta, jossa hän toivoo kansanedustajille näiden aineiden tuntemusta. Hänen mukaansa Economics in One Page olisi oikein hyvää materiaalia alaan tutustumiseen.

Höpsis.

Tuo sivu ei ole tiedettä, se on poliittinen agenda. Tuo poliittinen agenda saattaa olla rakennettu tieteellisen tiedon perusteella, mutta tuon sivun perusteella sitä ei ole mitenkään mahdollista arvioida. Siinä ei ole edes viitteitä lisätietoon!

Jos tuota sivua on pidettävä hyvänä esityksenä taloustieteistä, ei taloustieteitä voi pitää juuri minkään arvoisena.

2005-02-18T19:53+0200 - /fi/politiikka


Trackback url: http://antti-juhani.kaijanaho.info/blog/fi/politiikka/taloustiede-yhdessa-sivussa.trackback (trackback on rikki / trackback is broken)

Minulla!

Minun ehdokkaani ei ole muistaakseni koskaan päässyt siihen instanssiin, jota äänestys on koskenut. Hölmöjen päätösten iskiessä olen todennut "eipä ainakaan minun ehdokkaani ollut tuommoista sörssimässä" ja olen hyvillä mielin valittanut, jos siltä on tuntunut :)

- aq, ti, 15 kesä   2004 10:36

Re: Kenellä lie purnausoikeus

4) sillä kuka kritisoitavaa löytää (perusoikeus).

- Mikko Moilanen, ke, 16 kesä   2004 14:28

Re: Schwarzenegger puhuu

Veli Arnoldille kieli on pään tärkein osa ja se on vain nuolemista varten. Toivottavasti hän oppii häpeämään.

- kari, ke, 01 syys   2004 16:15

Re: Schwarzenegger puhuu

Mitäs pelottavaa tuossa on? Vastapuolueen saattaminen epäilyksen- ja naurunalaiseksi kuuluu politiikkaan kaikkialla, ja Suomen ja Yhdysvaltojen välillä on tässä vain aste-ero. En myöskään näe olennaista eroa siinä, onko vastapuolena toinen valtio vai samassa valtiossa toimiva toinen puolue. Schwarzeneggerin vähäistä poliittista kokemusta osoittanee se, että hän solvaa demokraattipuoluetta liian yliampuvasti, tavalla, joka suuntaa negatiivisen huomion häneen itseensä (mitä elokuvaviittaus tietysti korostaa) eikä demokraatteihin. Kokeneemmilla poliitikoilla on hienostuneemmat, epäsuorat keinonsa vastapuolueen mustamaalaamiseen. Mutta eipä kai kukaan ole tosissaan väittänytkään, että Schwarzeneggerillä olisi alunperinkään ollut mitään poliittista uskottavuutta saati pätevyyttä kuvernöörinvirkaan. Edeltävä kappale koskee vain ensimmäistä Schwarzeneggerin ajatelmista. Toinen niistä sen sijaan on varsin hämmentävä. Siinähän S. puhuu aivan yksiselitteisesti omaa puoluettaan vastaan...

- N., la, 04 syys   2004 07:06

Re: Taloustiede yhdessä sivussa

Kannattaa seurata minun blogiani. Aloitin taloustieteen opinnot viime syksynä. Kirjoitan sitä mukaa kun opiskelen sitä, ja yritän esittää asiat tavalla, joka olisi ymmärrettävä kaikille.

- Tiedemies, su, 20 helmi  2005 14:48

Re: Taloustiede yhdessä sivussa

Olenkin seurannut, ja kiinnostavaa on ollut :) Kiitos.

- Antti-Juhani Kaijanaho, su, 20 helmi  2005 14:56

Re: Taloustiede yhdessä sivussa

En tiedä, miten HTML toimii näissä kommenteissa, mutta kokeillaan.

<blockquote><I> Tuo sivu ei ole tiedettä, se on poliittinen agenda. Tuo poliittinen agenda saattaa olla rakennettu tieteellisen tiedon perusteella, mutta tuon sivun perusteella sitä ei ole mitenkään mahdollista arvioida. Siinä ei ole edes viitteitä lisätietoon! </I></blockquote>

Taidat olla asian ytimessä. Tai kuten <a href="http://www.joelonsoftware.com/printerFriendly/articles/StrategyLetterV.html">Joel Spolsky totesi:</a>

<blockquote><I>When I was in college I took two intro economics courses: macroeconomics and microeconomics. Macro was full of theories like "low unemployment causes inflation" that never quite stood up to reality. But the micro stuff was both cool and useful. It was full of interesting concepts about the relationships between supply and demand that really did work. For example, if you have a competitor who lowers their prices, the demand for your product will go down unless you match them.</I></blockquote>

Eli kansantaloustiede lienee lähinnä tieteeksi naamioitua poliittista propagandaa.

- Juha Autero, ti, 22 helmi  2005 16:55

Re: Taloustiede yhdessä sivussa

"Eli kansantaloustiede lienee lähinnä tieteeksi naamioitua poliittista propagandaa."

No ei nyt ihan. Teoriaa voi tulkita monesta vinkkelistä ja sen mukana voi ujuttaa poliittista propagandaa, mutta järkeä saa käyttää ihan itse. Mallin oletukset voi valita itse ja huomata, jos joku yrittää ujuttaa mukaan omia poliittisia näkemyksiään oletusten muodossa. Loppujen lopuksi kyse on vain mallintamisesta ja sitten mallin ominaisuuksien johtamisesta ihan matemaattisen tarkasti.

Mallin pätevyyttä voidaan arvioida empiirisesti, mutta taloustieteessä on se ongelma, että oikeasti kontrolloituja kokeita ei voi tehdä. Simulaatioissakin simulaatiomallin oletukset fiksaavat lopputuloksen aika tarkalleen.

- Tiedemies, ti, 22 helmi  2005 19:28

Re: Taloustiede yhdessä sivussa

"No markup allowed." sanoo tuo lihavoitu teksti tuossa kommenttiboksin yläpuolella.

- Antti-Juhani Kaijanaho, to, 24 helmi  2005 23:13

Your Comment