<<< /fi/politiikka

Antti-Juhani Kaijanaho: Kenellä lie purnausoikeus

Sitä sanotaan toisinaan, että jos ei äänestä, ei ole oikeutta valittaa. Minusta tämä sanonta on puhdasta propagandaa, josta on mikään todellisuus kaukana: en keksi yhtään hyvää perustelua tälle väitteelle, jos sen ottaa todellisuutta kuvaavana väitelauseena. Sen sijaan todellisuuttta muokkaavana propagandalauseena se on varsin hyvä: se herättää äänestämättä jättäneessä syyllisyyden tunteen. Propagandalauseenakin se on kuitenkin puutteellinen: juuri väitelauseperusteiden puuttuminen johtaa siihen, että piikin kohde alkaa väittää vastaan.

Loke kirjoittaa:

Luulen, että valtaosa kansasta on sitä mieltä, että kansanedustajan olisi suorastaan naurettavaa kritisoida tehtyä päätöstä, kun hän ei edes vaivautunut paikalle äänestämään siitä. Miksi äänestämättä jättäneen kansalaisen tapauksessa tilanne olisi erilainen?

Kansa voi ollakin tuota mieltä. Ei niin yllättäen luottamushenkilöiden tapauksessa tilanteeseen on virallinenkin kanta. Lyhyesti sanottuna kritisointioikeus päätökseen on sillä, joka 1) ei ollut paikalla päätöstä tehtäessä tai 2) äänesti päätöstä vastaan tai 3) jätti päätökseen eriävän mielipiteen. (Tässä kritisointioikeudeksi olen tulkinnut sitä, että päättäjä ei ole juridisessa vastuussa päätöksestä ja hänellä on oikaisu- tai valitusoikeus silloin kuin sellainen on ylipäätään olemassa.)

(Eriävä mielipide jätetään useimmiten silloin, kun oma vastaehdotus ei saa kannatusta ja siten hylätään yksimielisesti ilman äänestystä.)

2004-06-14T23:06+0300 - /fi/politiikka


Trackback url: http://antti-juhani.kaijanaho.info/blog/fi/politiikka/purnausoikeudet.trackback (trackback on rikki / trackback is broken)

Minulla!

Minun ehdokkaani ei ole muistaakseni koskaan päässyt siihen instanssiin, jota äänestys on koskenut. Hölmöjen päätösten iskiessä olen todennut "eipä ainakaan minun ehdokkaani ollut tuommoista sörssimässä" ja olen hyvillä mielin valittanut, jos siltä on tuntunut :)

- aq, ti, 15 kesä   2004 10:36

Re: Kenellä lie purnausoikeus

4) sillä kuka kritisoitavaa löytää (perusoikeus).

- Mikko Moilanen, ke, 16 kesä   2004 14:28

Your Comment