<<< /fi/politiikka

Antti-Juhani Kaijanaho: Lievä raiskaus, lievä murha

Lakiblogin kirjoittaja Jouni Heikniemi on julkaissut ansiokkaan kirjoituksen murhan ja tapon eroista. Suosittelen sen lukemista.

Muutama päivä sitten netissä pyöri linkki korkeimman oikeuden päätökseen KKO:2004:63 niinsanotussa Eveliina Lappalaisen surmajutussa. Kiinnostavaksi osoittautui myös KKO:n ratkaisu KKO:2004:63 Oulun takisurmajutussa. Lukekaapa nekin.

Olen törmännyt useasti ihmisiin, tavallisesti naisiin, jotka ihmettelevät kovasti, miten laki voi määritellä aste-eroja eri raiskauksien välille. "Lievä raiskaus" (joka laissa tunnetaan nimellä "pakottaminen sukupuoliyhteyteen") on näille ihmisille kirosana. Ymmärrän tätä ajattelua sikäli, että oikeuskäytäntö ainakin lehtiotsikoiden mukaan on ollut jokseenkin outoa.

Aloin ymmärtää tuota lievä raiskaus -ajattelua kun luin nuo yllä mainitsemani KKO:n päätökset. En kuitenkaan tarkoita, että hyväksyisin sen. On vaikeaa irroittautua törkeiden rikosten tuomasta tunnereaktiosta arvioidakseen rikosten aste-eroja. Ei se, että jokin rikos arvioitaisiin tapoksi ("lievä murha") tai pakottamiseksi sukupuoliyhteyteen ("lievä raiskaus"), tarkoita, että kyseessä olisi lievä rikos. Kaikki tahalliset henkirikokset ja kaikki raiskaukset ovat törkeitä - kyse onkin siitä, onko jokin nimenomainen teko tavallista törkeämpi (taposta tulee murha, raiskauksesta törkeä raiskaus) tai tavallista lievempi, edelleen kuitenkin törkeä (taposta tulee surma, raiskauksesta pakottminen sukupuoliyhteyteen).

Ymmärrän, että on vaikea sulattaa, että vakaa aikomus ryöstää joku voi olla tekijä, jonka nojalla rikos arvioidaan lievemmäksi mahdolliseksi. Pitäkää kuitenkin hyvät ihmiset päänne kylmänä, kun arvioitte näitä, ja lukekaa alkuperäiset aineistot. älkää tyytykö pelkkiin Ilta=Sanomiin.

Voitaisiin toki mennä järjestelmään, jossa rikosten aste-eroja ei tarkastella. Silloin olisi pakko tuomita tavallinen varaskin elinkautiseen, tai vanhaan tapaan kuolemaan - sillä vuoden vankeus ei tyydyttäne ketään murhan rangaistuksena.

2004-06-26T21:19+0300 - /fi/politiikka


Trackback url: http://antti-juhani.kaijanaho.info/blog/fi/politiikka/murha.trackback (trackback on rikki / trackback is broken)

Your Comment