<<< /fi/politiikka

Antti-Juhani Kaijanaho: Luottamushenkilövalinnat

Kuten ehkä muistatte, olin viime vuonna kunnallisvaaleissa ehdolla Jyväskylän valtuustoon. Silloin varapaikka jäi kahden äänen päähän, mutta kuten silloin jo sanoin, se ei tarkoita, että äänet olisivat menneet hukkaan.

Nyt uuden kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen järjestäydyttyä on käyty luottamushenkilövalinnat. Tässä siis valitaan ihmiset, jotka osallistuvat kaupungin päätöksentekoon lautakunnissa ja johtokunnissa osallistuen päätösten valmisteluun ja toimeenpanoon. Useimmat konkreettisesti merkittävät päätökset tehdään lautakunnissa (esimerkiksi päätös siitä, mikä koulu lakkautetaan kuuluu opetuslautakunnalle sen jälkeen, kun valtuusto on budjetillaan päättänyt, että koulutoimea pitää supistaa). Viime vuonna teknisen lautakunnan varajäsenenä olin mm. mukana päättämässä Elosen terassiluvasta ja kevyen liikenteen väylien parantamiseen liittyvän laatukäytäväprojektin toteuttamisen aloittamisesta.

Vaikka puolueeni (Vihreät) säilyttikin asemansa edelliseen kauteen nähden vaaleissa, ei sitä seurannut puolueiden välinen "saaliinjako" onnistunut yhtä hyvin kuin edellisellä kerralla. Vihreiden painoarvo lautakunnissa on nyt pienempi ja niinpä kaikki isot lautakunnat täyttyivät vihreiden osalta jo valtuutetuista ja varavaltuutetuista. Oma painoarvoni ei kuitenkaan ollut kovin vähäinen - kiitos teidän - joten sain olosuhteisiin nähden ihan hyvät tehtävät:

keskusvaalilautakuntajäsen2005-2008
tarkastuslautakuntavarajäsen2005-2008
tuotannollisten tukipalveluiden johtokuntavarajäsen2005-2008

Kunnan keskusvaalilautakunnan tehtävänä on huolehtia kunnan vaaliorganisaation johtamisesta. Keskusvaalilautakunta mm. päättää kaikissa vaaleissa oman kuntansa osalta, mitkä ennakkoäänet hyväksytään ja mitkä hylätään ennen ääntenlaskua (lähetekortista esim. jos puuttuu tarvittavat allekirjoitukset tai äänikuoressa on äänestäjän nimeävä merkintä, tulee ääni hylätä). Keskusvaalilautakunnalla on siten osaltaan varsin merkittävä vastuu suomalaisen demokratian toteutumisesta, vaikka se ei päivänpolitiikkaan osallistukaan.

Tarkastuslautakunta on yksi harvoista lakisääteisistä elimistä kunnassa. Sen tehtävänä on seurata ja arvioida valtuuston asettamien tavoitteiden toteutumista. Se on siis eräänlainen kaupungin vahtikoira, joka muistuttaa kaupungin hallintoa sen velvoitteista kuntalaisia kohtaan, siltä varalta, että se sattuisi siltä jostain syystä unohtumaan. Tarkastuslautakunta on yksi harvoista lautakunnista, jotka eivät ole kaupunginhallituksen alaisia.

Tuotannolliset tukipalvelut pitävät sisällään kaupungin liikelaitoksia, jotka tuottavat kaupungin muulle organisaatiolle erilaisia tukipalveluita esimerkiksi aluetekniikan rakennustöitä, kiinteistöpalveluita ym.

Kiitän luottamuksesta :)

(Ai niin, valittiin minut myös käräjäoikeuden lautamieheksi, mutta se ei ole poliittinen pesti:)

2005-01-22T18:47+0200 - /fi/politiikka


Trackback url: http://antti-juhani.kaijanaho.info/blog/fi/politiikka/luottamustoimet04.trackback (trackback on rikki / trackback is broken)

Re: Luottamushenkilövalinnat

Onnittelut nauttimasi luottamuksen johdosta. Menestystä näiden ja kaikkien muidenkin tehtävien hoitamiseen!

- Aloitusmaisema, la, 22 tammi  2005 22:28

Your Comment