Antti-Juhani Kaijanaho

THIS BLOG IS OBSOLETE - NEW BLOG AT /newblog/

fi/politiikka/itsenainen-suomi.txt

2004-12-06

Itsenäinen Suomi 87 vuotta

Kun aloitan tämän kirjoituksen, televisiossa näytetään Mikkelistä kuvaa puolustusvoimien paraatista.

Sitten pidin tauon kirjoittamisesta. Juuri pääsin näkemästä, kun lapsuudenystäväni, kansanedustaja Oras Tynkkynen kätteli presidenttiä.

Mutta mitä se itsenäisyys oikein on?

Kun katsoo historiasta, minkälainen vuoristorata Venäjän ja Neuvostoliiton 20:s vuosisata oli, ei voi välttyä ajatukselta, että Suomen itsenäisyys Venäjästä ja onnistuneet torjuntasodat 1940-luvulla ovat olleet Suomen kansalle hyväksi.

En osaa kuitenkaan pitää itsenäisyyttä tai edes Suomen valtiota minään itseisarvona. Jos asiat saadaan järjestettyä hyvin ja oikeudenmukaisesti esimerkiksi osana Euroopan liittovaltiota tai jopa planeetanlaajuista demokratiaa - mitä pitäisin pitkän tähtäimen tavoitteena - ei minusta ole mitään syytä tarkertua kansallisvaltion vanhentuneeseen ideaan. Mutta jos Suomi sattuisi joutumaan vihamielisen naapurin huomion kohteeksi, voisi itsenäinen Suomi hyvinkin olla puolustamisen arvoinen asia.

21:s vuosisata on ihmiskunnan kriisin aikaa. En usko, että ihmiskunta siinä kuolee, mutta hyvinkin mahdollista on, että ennen vuosisadan loppua on nykyinen korkeakulttuurimme romahtanut ja alkaa uusi pimeä aika - toivottavasti ei kuitenkaan tuhatvuotista. Jos tämä halutaan estää, tulee välittömästi ryhtyä toimiin. Valitettavasti vallitseva kansainvälinen yhteiskuntajärjestys - kansallisvaltioiden löyhä yhteistyö - ei edistä ihmiskunnan yhteisten asioiden hoitamista, sillä se suosii pikemminkin paikallisten etujen nostamista yhteisten etujen yläpuolelle. Ja siihen on syyllistynyt niin Yhdysvallat kuin Suomikin!

Maailmanvaltiossa on toki omat riskinsä - siinä on vain yksi hallitus despootin esteenä nousta valtaan. Sitä vastaan pitäisi toki rakentaa vahvat itseäänkorjaavat rakenteet (idea on Yhdysvalloista, mutta maailmanvaltio tarvitsee vielä vahvemmat!). Mutta edut ovat yhtä valtavat - jos valtio rakennetaan oikein.

Eläköön Maa!

20:40 - /fi/politiikka - 0 comments