Antti-Juhani Kaijanaho

THIS BLOG IS OBSOLETE - NEW BLOG AT /newblog/

fi/politiikka/bussit2.txt

2004-08-19

Busseista vielä

Viimeksi harkitsin kainosti, pitäisikö Jyväskylässäkin kilpailuttaa linja-autopohjainen paikallisliikenne. Kaivelin vähän nettiä ja löysin mm. Turun kaupungin jälkiarviointidokumentin, jonka mukaan linja-autoliikenteen kilpailutus, joka aloitettiin vuonna 1998, oli onnistubut ilmeisestikin hyvin: kustannukset olivat laskeneet ja palvelujen laatu noussut.

Jyväskylän tapauksessa on kyllä sekin pointti, että onko alueella tarpeeksi säännölliseen kaupunkiliikenteeseen kykeneviä linja-autoyrittäjiä. Tästä minulla ei ole mitään kovaa dataa, mutta käsittääkseni tilanne täällä on synkempi kuin etelässä, Helsingissä ja Turussa. Toisaalta täällä on kyllä useitakin keskisuuria linja-autoyhtiöitä, joten asteittainen kilpailutettujen vuorojen lisäys voisi ehkä toimia, kun nämä hankkivat tarvittavan kaluston ja henkilöstön. Kilpailutuskelpoiset markkinat on joskus luotava, niitä ei aina ole valmiina.

Tuntuu vähän hölmöltä todeta, että mitään vahvaa kantaa en pysty tässä vaiheessa muodostamaan. Periaatteessa olen kyllä kilpailuttamisen puolella.

Kaupunki ilmeisesti aikoo tarkastella kilpailuttamisen mahdollisuutta, kun Jyväskylän Liikenteen liikennelupa päättyy vuonna 2008. Viime vuonna oli Tekninen lautakunta päättänyt, että lupaa jatketaan vain viidellä vuodella tuohon 2008:aan asti Liikenteen hakeman kymmenen vuoden (2013) asemesta. Syy tähän oli juuri se, että vaihtoehtoisiin malleihin kuten kilpailuttamiseen voidaan palata muutaman vuoden kuluttua.

23:43 - /fi/politiikka - 0 comments