Antti-Juhani Kaijanaho

THIS BLOG IS OBSOLETE - NEW BLOG AT /newblog/

fi/diary/kahvi.txt

2004-03-14

Kahvin juomattomuusko ajattelemattomuutta?

Jarno Virtanen kirjoittaa:

Tiedättehän tilanteen. Reinon ylioppilasjuhliin on taiottu herkulliset tarjoilut ja keitetty ämpärikaupalla kahvia. Reinon resuinen serkku, Miikka, sanoo "mä en juo kahvia, onks teillä vihreetä teetä?" ja kaikille tulee vaivaantunut olo, kun perheen äiti yrittää hädissään kaivaa kaapista jotain Miikalle. Epätoivoisena yrityksenä äiti vilauttaa Lipton-pakettia, mutta Miikka vääntää naamalleen epäuskoisimman ilmeensä. Lopuksi Miikka julistaa, että "juon sitten vain vettä", ja juhlaseurueen ylle laskeutuu hetkeksi vaivaantunut hiljaisuus. Verratkaa tätä tilanteeseen, jossa Miikka olisi vain kiltisti ottanut kupin kahvia ja käynyt vaikka kaatamassa sen vessanpönttöön, tai, herra varjelkoon, juonut sen kitisemättä.

...

Niille, joiden päässä jyskyttää edelleen että "miks mä en saa muka tehdä juuri niinku mä haluan?", totean vain, että sosiaalinen elämä perustuu siihen, että ottaa toisetkin huomioon. Tässä siis pieni juttu, jolla voit ottaa toisia huomioon.

Minulle ajatus, että kahvin juonti vaikka ei haluaisi olisi jotenkin toisen huomioonottamista, on täysin vieras. Pikemminkin se, että esäntä/imäntä tarjoaa vain kahvia, on ajattelemattomuutta ja verrattavissa siihen, että joissakin sosiaalisissa tilanteissa on tarjolla vain alkoholijuomia. Ihmistä ei saa pakottaa ottamaan huumeita, joita hän ei halua.

Itse olen elänyt suurimman osan elämästäni kahviabsolutistina. Lähes aina on tarjonnoista löytynyt vaihtoehto, tosin ei läheskään aika kovin kummoista. En minä teetäkään mielelläni juo, silti tarjonta on hyvin usein "kahvia vai teetä"! Onneksi yleensä sellaisissa sosiaalisissa tilanteissa, joihin olen pakotettu osallistumaan, on myös lapsivieraita, joita varten tarjolla on myös mehua. Työpaikan kahvitauoilla menen vain istumaan kahvihuoneen sohvalle kuuntelemaan juttuja ja osallistumaan niihin; se, että en juo mitään, ei tunnu ketään häiritsevän. En koe tätä toimintaani saarnaamiseksi, mutta en kyllä myöskään vaadi vihreää teetä :)

Nyttemmin olen kyllä aloittanut kahvinjuonnin - tosin varsin vähäisen juonnin. Saatan ottaa kahvikupin mukaan luennolle, sillä unirytmini johtaa piristeen tarpeeseen tilanteissa, joissa joudun istumaan tunnin tai pari passiivisena. Otan vastaan kahvikupin, kun sitä sosiaalisessa tilanteessa tarjotaan, sillä en enää ole kahviabsolutisti, En kuitenkaan edelleenkään kuulu työpaikan kahvirinkiin enkä juo kahvitauoilla mitään.

15:10 - /fi/diary - 0 comments

-->

Palaute / Feedback

antti-juhani@kaijanaho.info

Chrono

Noteworthy


HTMLAll This
RSSAll This


hacker emblem Powered by Blosxom Bytemark Hosting Blogilista