Ehdokasesittely

Olen 30-vuotias (marraskuussa 31 v.) luennoija, harrastajapoliitikko, nörtti ja asioista kiinnostuja. Työskentelen yliopistolla ohjelmistotekniikan assistenttina ja valmistelen lisensiaatintyötäni syksyn kuluessa. Harrastuksiini kuuluvat politiikan lisäksi viihdetieteiskirjallisuuden ja fantasian lukeminen, asioihin paneutuminen, kirjoittaminen, tietokoneilu ja kuntokävely.

Arvoiltani olen edistyksellinen humanisti, valistunut globalisti ja varovainen teknologiaoptimisti. Olen humanisti siinä mielessä, että katson maailmaa ihmislajin edun näkökulmasta. Olen siinä edistyksellinen siksi, että ymmärrän ihmiskunnan etujen mukaista olevan ympäristöongelmien, erityisesti ilmastonmuutoksen seurausten, huomioon ottaminen päätöksenteossa. Olen globalisti, en nationalisti, sillä minun kotimaani on maapallo ja Suomi lähinnä rakas kotikyläni. Olen teknologiaoptimisti, sillä uskon ja toivon teknologisen kehityksen, sopivan varovaisesti toteutettuna, olevan enemmän hyödyksi kuin haitaksi. Olen vihreä, sillä olen näitä kaikkea kolmea (mutta on myös muunlaisiakin vihreitä).

Olen asunut Jyväskylässä 27 vuotta – Kortepohjassa 9 vuotta, Palokassa 2 vuotta, Pupuhuhdassa 5 vuotta, Ristonmaalla 3 vuotta ja Keltinmäessä nyt 8 vuotta. Tampereella kävin neljän vuoden verran kääntymässä 1990-luvun puolessa välissä. Rakastan Jyväskylää ja ellei mitään mullistavaa satu, aion myös elää täällä loppuelämäni. Olen siten varsin motivoitunut ja sitoutunut kehittämään Jyväskylää.

Politiikkaan tulin mukaan edellisissä kunnallisvaaleissa. Sain silloin sen verran hyvin ääniä, että nousin vuoden 2006 alkupuolella varavaltuutetuksi. Varavaltuutettuna olin mukana päättämässä vuosi sitten kesällä kaupungin ja maalaiskunnan kuntaliitosselvityksen aloittamisesta, ja valtuustossa olen mm. vastustanut Kirkkopuiston alle suunniteltua parkkihallia (minusta se on väärä paikka muuten kannatettavalle hankkeelle). Olen kirjoittanut raportit lähes kaikista valtuuston kokouksista, joihin olen osallistunut päätöksentekijänä: 16.4.2008, 4.6.2007, 29.10.2007, 12.11.2007, 10.12.2007. Näiden lisäksi olen ollut paikalla päätöksentekijänä 7.1.2008, 17.3.2008 ja 2.6.2008, yritän ehtiä kirjoittaa niistä raportit vielä ennen vaalipäivää (muistiinpanoni ovat tallessa).

Vaajakosken sulun alaportti auki
Vaajakosken sulku on yksi uuden Jyväskylän hienoista teknologianähtävyyksistä. Kenties joskus tätäkin kautta puupolttoaine kulkee Keljonlahden voimalaan.

Kunnalliseen päätöksentekoon olen osallistunut lisäksi vanhan Jyväskylän keskusvaalilautakunnan varsinaisena jäsenenä sekä Altek Aluetekniikan johtokunnan varajäsenenä, mutta niistä ei ole kovinkaan paljoa kerrottavaa – keskusvaalilautakunta hoitaa lakimääräisiä hallintotehtäviä eikä siten ole normaalioloissa poliittisesti merkittävä elin, ja Altekin johtokunnan kokouksiin olen tullut kutsutuksi varsin harvoin (ja enimmäkseen se on muutenkin vain keskustelu- ja raportointikerho, joka ei tee päätöksiä). Olen myös ollut tarkastuslautakunnan varajäsen, mutta palveluksiani ei ole siellä tarvittu kertaakaan.

Poliittiseen toimintaan olen osallistunut myös puolueeni sisällä. Olen ollut vanhan Jyväskylän kunnallisjärjestön (Jyväskylän Vihreät ry) hallituksessa vuodesta 2004 sekä hallituksen sihteerinä ja taloudenhoitajana tämän vuoden alusta alkaen. Olen osallistunut puoluekokoukseen kolmesti, kerran Jyväskylän Vihreät ry:n varaedustajana ja kahdesti varsinaisena edustajana (ks. raportit: 26.5.2007, 27.5.2007 sekä puheen käsikirjoitus (2008)). Viime vuoden loppupuolella alkaneella kaksivuotiskaudella toimin puolueen tekijänoikeustyöryhmän ja tietoyhteiskuntapoliittisen työryhmän jäsenenä.

Ei-poliittisia luottamustoimia minulla on lukuisia. Tällä hetkellä toimin aktiivisesti Jyväskylän käräjäoikeuden lautamiehenä, Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan tiedekuntaneuvoston varsinaisena jäsenenä ja tietotekniikan laitoksen laitosneuvoston varajäsenenä. Olen Muuramen Vihreät ry:n ja Linkki Jyväskylä ry:n tilintarkastaja kuluvalla tilikaudella. Vähemmän aktiivisia ovat Taiteellisen ohjelmoinnin ystävien seura Toys ry, jonka hallituksen puheenjohtaja olen, ja Fenfire Fellowship ry, jonka hallituksen sihteeri ja taloudenhoitaja olen.

Kuulun jäsenenä seuraaviin suomalaisiin yhdistyksiin: Electronic Frontier Finland ry, Fenfire Fellowship ry, Jyväskylän Science Fiction Seura 42 r.y., Jyväskylän Vihreät ry, Jyväskylän yliopiston tieteentekijät ry, Keski-Suomen CP-yhdistys ry, Linux-aktivaattori ry, Maan ystävät ry, Suomen Lautamiehet ry, Suomen Tieteiskirjoittajat r.y., Taiteellisen ohjelmoinnin ystävien seura Toys ry ja Tampereen Science Fiction Seura r.y. Lisäksi kuulun äänivaltaisena jäsenenä Debian-projektiin (rekisteröimätön kansainvälinen aatteellinen yhdistys) ja Software in the Public Interest, Inc.:iin (New Yorkissa rekisteröity aatteellinen yhdistys). Listasta puuttuvat ne yhdistykset, joiden jäseneksi olen joskus liittynyt mutta joiden toimintaan en ole osallistunut pitkään aikaan (edes jäsenmaksua maksamalla); osa niistä saattaa pitää minua edelleen jäsenluettelossaan.

Minulla ei ole kovin merkittäviä taloudellisia sidonnaisuuksia. Olen Keski-Suomen osuuspankin ja Keskimaa osk:n jäsen, omistan vähäisiä määriä pörssiyhtiöiden osakkeita (Keskisuomalainen Oyj A, KONE Oyj B ja Lännen Tehtaat Oyj) sekä yhden osakkeen ei-pörssiyhtiössä (Vihreä Lanka Oy). Velkaa minulla on noin kymppitonni, suurin osa valtion takaamaa opintolainaa ja loput vakuudettomia kulutusluottoja (Osuuspankin joustoluotto ja Visa-luotto).

Kaupunginvaltuustossa ensi vaalikaudella otan, mikäli minut sinne valitsette, ohjenuorakseni kestävän kehityksen, painottaen sanaparin molempia sanoja: kaupungin pitää kehittyä mutta kehityksen tulee olla kestävää.

Tehdään yhdessä uudesta Jyväskylästä toimiva ja kestävästi kehittyvä kaupunki!

Kysykää

Kysykää minulta mitä vain tämän merkinnän kommenteissa. Jos kysymys koskee politiikkaa (erityisesti omaa poliittista ajatteluani), yritän parhaan kykyni mukaan vastata (vuorokaudessa, jos vastaus on yksinkertainen, ja viikossa, jos se on monimutkainen tai vaatii erityistä harkintaa). Muussa tapauksessa vastaan, jos huvittaa.

Uskonnosta

Markus kysyi:

Harkitsen äänestäväni sinua kunnallisvaaleissa, sitä ennen haluan kuitenkin tietää sinun uskonnollisen vakaumuksesi/näkemyksesi, enkä löytänyt sitä sivuilta (itse olen entinen uskovainen, nykyinen skeptikko/agnostikko)

Tämähän ei periaatteessa ole kovin yksinkertainen kysymys, mutta vastaan silti heti, sillä suurin osa asian monimutkaisuudesta ei ole poliittisesti relevanttia.

Käytännössä (politiikassa) minut voi laskea ateistiksi. Tarkoitan sitä, että toimin poliittisesti ikään kuin mitään jumalallista (sen paremmin kristillistä Jumalaa kuin muutakaan) ei ole, enkä kelpuuta minkään uskonnon opetuksia auktoriteetiksi. Minusta uskonto ei saa saa vaikuttaa poliittisiin päätöksiin enempää kuin mikä tahansa muukaan massaliike.

Minä pidän kuitenkin uskonnonvapautta tärkeänä demokraattisen yhteisön perusarvona, ja hyväksyn uskonnollisen toiminnan niin kauan kuin se ei riko osallistujien ihmisoikeuksia eikä häiritse ulkopuolisia.

Minä en kuulu, enkä ole koskaan kuulunut – muodollisesti – mihinkään uskonnolliseen yhdyskuntaan. Minut on kyllä kastettu ja konfirmoitu vuonna 1992 Kristiyhteisössä, ja osallistuin 90-luvun alussa muutaman vuoden Kristiyhteisön uskonnolliseen toimintaan.

Henkilökohtaisesti olen enemmän agnostikko kuin ateisti: en – yksityisesti – kiellä Jumalan olemassaolon mahdollisuutta, vaan pidän sitä asiana, josta ei voi olla tietoa, ja jos ei ole tietoa, pitää valita, mihin uskoo vai jättääkö kysymyksen auki. Olen taipuvainen – yksityisesti – uskomaan (tai ainakin pitämään hyvin mahdollisena) jonkinlaisen hengellisen maailman olemassaoloon, mutta olen myös taipuvainen uskomaan siihen, että sen olemassaolo on materiaaliselle maailmalle lähinnä yhdentekevää (tästä syystä olen “käytännössä ateisti”).

Tässä lyhyesti. Onko tarkentavia kysymyksiä?

Tavattavissa

Päivystän vihreiden vaalikahvilassa (Galleria Hoppa Kauppakadulla Vakiopaine-baarin naapurissa) tänään perjantaina, ensi maanantaina sekä viikon päästä perjantaina kello 16:30–18. Saatan olla siellä myös muina aikoina virka-ajan ulkopuolella.

Kahvilassa on tarjolla ilmaiseksi mm. kahvia, teetä ja erilaisia leivonnaisia, myös minun hapanleipääni. Kahvilassa voi ostaa paikallisia kampanjapaitoja (vihreä i-sydän, kokoja rajoitetusti) sekä maalaustaidetta ja luontovalokuvia.

Alustava vaalirahoituslaskelma

Päivitetty 26.10.2008 kello 6:05

KULUT 502,90 €
Vaalimainonta sanoma- ja aikakauslehdissä 160,00 €
Vaalimainonta radiossa 0,00 €
Vaalimainonta televisiossa 0,00 €
Vaalimainonta muissa viestintävälineissä (Internet) 250,00 €
Ulkomainonta 0,00 €
Muu vaalimainonta (mainoslehtiset) 35,00 €
Mainonnan suunnittelu 0,00 €
Vaalitilaisuudet 12,90 €
Muut kulut 45,00 €
RAHOITUS 502,90 €
Ehdokkaan omat varat 441,90 €
Tuki yksityishenkilöiltä 0,00 €
Tuki yrityksiltä 61,00 €
Tuki puoluejärjestöiltä 0,00 €
Tuki muualta 0,00 €

Keskisuomalaiselta ostamani netti+lehti-paketti (yksi lehti-ilmoitus valitsemanani päivänä ynnä varjovaalisivuston lisänäkyvyys) maksoi könttäpakettina 320 €. Kysyin Keskisuomalaiselta, miten tämä hinta jakautuu lehti- ja nettimainonnan kesken. Myyntipäällikkö Helena Lahtinen vastasi minulle seuraavasti: “tämä on erikoistarjous, jossa molempien osuus on 160 e”. Oma arvioni kyseisen paketin arvon jakaantumisesta on erilainen, mutta ylläoleva laskelma perustuu tähän ilmoitukseen.

Internet-mainontaan sisältyy edellä mainitun Keskisuomalaisen paketin lisäksi vihreatehdokkaat.fi-palvelun vuosimaksu (29 €) sekä mainos Sosiaalisessa vaalikoneessa (61 €). Vaalitilaisuuksien kulut koostuvat paikalliseen vihreään kahvilaan leipomieni soijaleipien valmistusaineista. Muut kulut koostuvat pelkästään Jyväskylän Vihreät ry:n ehdokasmaksusta.

Tällä hetkellä tiedossani ei ole tulevia kuluja. Tukilahjoituksia otan edelleen vastaan.

Ennakkoäänestys päättyy

Vielä tänään tiistaina on mahdollista äänestää kotimaassa ennakkoon. Ennakkoäänensä voi antaa missä tahansa kotimaan ennakkoäänestyspaikassa omasta kotikunnasta riippumatta.

Jos ääntään ei käytä ennakkoon, tulee se käyttää ensi sunnuntaina varsinaisessa äänestyksessä. Tuolloin äänensä voi antaa vain siinä äänestyspaikassa, joka mainitaan kotiin tulleessa ilmoituskortissa.

Muistakaa äänestää!

Muistakaa äänestää

Vaalihuoneistot ovat juuri avautuneet. Mikäli et ole äänestänyt ennakkoon, voit nyt äänestää kello 20 asti siinä äänestyspaikassa, joka on mainittu kotiisi tulleessa äänioikeusilmoituksessa. Tarvitset vain henkilöllisyystodistuksen.

Minä en ole tavattavissa, enkä lue postejani, koko tänä päivänä – osallistun vaalien järjestämiseen Keljonkankaan vaalilautakunnan varapuheenjohtajan ominaisuudessa.

Jokainen ääni on tärkeä.

Tämä on nauhoitettu viesti.

Kiitokset äänestäjille

Sain alustavan ääntenlaskennan mukaan 65 ääntä. Kiitoksia kaikille äänestäjilleni!

Valtakunnallisesti vaalitulos oli vihreille mitä mainioin – saavutimme neljänneksi suurimman kuntapuolueen aseman. Uudessa Jyväskylässäkin menestyimme oikein hyvin.

Mielenkiintoista tuloksessa oli Jyväskylän kannalta valtuustoryhmän koostumuksen merkittävä muuttuminen – yhdeksästä valtuutetusta neljä on uusia, ja esimerkiksi erittäin kokenut konkari Risto Rönnberg tippui varavaltuutetuksi.

Tulos on minulle henkilökohtaisesti pettymys – äänimääräni laski sekä absoluuttisesti (65 versus 67 v. 2004) että suhteellisesti (0,11 % versus 0,18 % v. 2004), ja sijoitukseni vihreiden listalla laski reilusti absoluuttisesti (35. versus 15. v. 2004) ja suhteellisesti (0,52 versus 0,67 v. 2007, missä 1 on ääniharava ja 0 on listalla huonoiten pärjännyt). Tilanne tuskin muuttuu olennaisesti tarkistuslaskennassa.

Mandaattini hakea poliittista vaikutusvaltaa uuden Jyväskylän hallinnossa on nyt reilusti pienempi kuin se oli päättyvällä vaalikaudella. Tästä on vaikea tehdä mitään muuta poliittista johtopäätöstä kuin että ottamani kuntapoliittinen linja on äänestäjien mielestä uudelle Jyväskylälle väärä.

Onneksi olkoon isälleni, joka Äänekoskella kaksinkertaisti äänimääränsä (3→6), sekä kaikille muillekin vaalivoittajille.

Tarkemmin ajatellen

Tarkastuslaskennan tulokset ovat selvinneet. Oma asemani ei muuttunut miksikään (65 ääntä ja 35. sija).

Edellisessä kirjoituksessani tekemääni “poliittista johtopäätöstä” on kritisoitu. Totta on, että tuskin suurin osa äänestäjistä on tutustunut poliittiseen ajatteluuni, joten sen tuskin voi ajatella olevan syy vaalitulokseen. Toisaalta johtopäätöksen “poliittisuudella” tarkoitin sitä, että mitä vaalituloksesta seuraa. 65 äänellä ja 35. sijalla ei kovin vahvoja kannuksia ole lautakuntapaikoista kilpailtaessa. Mahdollisuus nousta keskellä kautta varavaltuutetuksi on myös lähinnä teoreettinen.

Toisaalta se, että en pääse seuraavaan neljään vuoteen valtuustoon päätöksentekijäksi, on myös mahdollisuus. En joudu ottamaan vastuuta kaupungin päätöksistä, vaan voin rauhassa kehittää poliittista ajatteluani, opiskella relevantteja asioita (kuten taloustieteitä) ja valmistautua seuraavaan koitokseen neljän vuoden päästä.

Nyt kun vaaleista on jo useampi päivä, pettymyksen tunteet ovat lientyneet. Nyt olo on että VAU! Minun takanani seisoo (tai istuu, miten vain) 65 jyväskyläläistä. Se on hieno asia se. Olen tullut siihen tulokseen, että minun velvollisuuteni on yrittää maksimoida näiden 65 äänen vaikutus ja hakeutua niin vaikutusvaltaisiin tehtäviin kuin pääsen, ja muutenkin käyttää 65 ihmisen valtakirjaa niin hyvin kuin osaan.

The NaNoWriMo site TOS is onerous

From the NaNoWriMo TOS:

The Office of Letters and Light reserves the right to change the terms and conditions hereof without prior notice at any time and any such change shall be effective immediately upon posting the changed Agreement on NaNoWriMo.org. The effective date indicated at the top of this page will be updated to indicate that changes have been made. You should, as a condition of continuing to access NaNoWriMo.org and use its features, periodically review the terms of this Agreement and such continued access and/or use shall be deemed to be conclusive evidence of your agreement to be bound by any such changed Agreement.

No, I will not write the Office of Letter and Light a blank check.