Nettiäänestys on aina riski

Julkaistu Keskisuomalaisen Mielipiteet-palstalla 14.9.2007. Otsikko on toimituksen.

Keskisuomalainen kirjoitti 13.9., että nettiäänestämistä kritisoidaan siitä, ettei siinä voida olla varmoja, että ääniä ei anneta esimerkiksi toisen uhkauksesta tai painostuksesta. Lisäksi lehti kirjoitti, että tämä ongelma sisältyy ”jo käytössä olevaan postiäänestykseen”.

Postiäänestys, jossa äänestäjä lähettää äänensä tavallisena kirjeenä ääntenlaskijalle, ei kuitenkaan ole käytössä valtiollisissa vaaleissa eikä kunnallisvaaleissa. Ennakkoäänestyksessäkin, vaikka se tapahtuukin usein postissa, on vaalivirkailijat, äänestyskoppi ja tarkasti määritellyt toimintatavat. Niinpä uhkaus ja painostus tulisivat näissäkin vaaleissa mahdollisiksi, jos nettiäänestys sallittaisiin.

Nettiäänestys on olennaisesti eri asia kuin ensi kunnallisvaaleissa kokeiltava sähköinen äänestys. Äänestyspaikalla tapahtuva sähköinen äänestys on mahdollista (tosin ei kovin helppoa) toteuttaa luotettavasti. Nettiäänestys on sen sijaan aina riski.
Järjestövaaleissa ja muissa vaaleissa, joissa postiäänestys on jo sallittua, olen valmis hyväksymään nettiäänestyksen. Jos tällaisissa vaaleissa sattuu jotain rikollista, tarjoaa valtio poliisin ja oikeuslaitoksen, eli tehokkaat keinot asian selvittämiseen ja oikaisemiseen sekä syyllisten rankaisemiseen.

Sen sijaan valtiollisissa vaaleissa laajamittaiset väärinkäytökset vaarantaisivat valtion kyvyn puolustaa demokratiaa. Jos joku taho sattuisi saamaan vilpillisesti poliittisen vallan Suomen valtiossa, ei ole mitään tahoa, joka voisi asiaan puuttua aiheuttamatta sisällissodan vaaraa.

Tämänhetkisessä poliittisessa tilanteessa saattaa tuo ajatus tuntua kovin kaukaa haetulta, mutta nykyinen tilanne on poikkeuksellisen rauhallinen. Valtiollista vaalijärjestelmää ei pidä rakentaa nykyisenkaltaisia tyyniä aikoja varten, vaan sen pitää toimia luotettavasti myös myrskyisinä aikoina. Siitä ei ole sataakaan vuotta, kun Suomessa harrastettiin terrorismia poliittisten tavoitteiden edistämiseksi. Siksi valtiollisissa vaaleissa on tärkeää varoa uudistuksia, jotka vaarantavat edes teoriassa vaalirauhan.

ANTTI-JUHANI KAIJANAHO
keskusvaalilautakunnan jäsen (vihr.)
Jyväskylä

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *