Muuttavaa musiikkia

Tulinpa haastetuksi. Tearcandy kysyy:

Mikä biisi on muuttanut sinua eniten, ja miksi?

Minä halusin kertoa oman elämää muuttaneen biisini. Mutta vielä enemmän haluan tietää muutamalta muulta ihmiseltä sen nimenomaisen yhden biisin, joka muutti ihmisessä Jotain. Elämän suunnan, tai sitten vain jotain pientä, mutta tärkeää.

Kun minulla ei ole yhtään piisiä, joka nousisi tällä perusteella muiden ohi, kirjoitetaan sitten useammasta.

Giuseppe Verdi: Messa da Requiem – Dies irae

Tämä kappale oli joskus 1990-luvun alussa Orudis-päänsärkylääkkeen mainoksessa. Kaivoksessa miehet iskevät kiveä hakuillaan, ja samalla soi Dies iraen alun orkesteri-iskut PAM-PAM-PAM-PAM ja sitten kuoro valittaa Dies irae, dies irae, diiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiies iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiirae …

Istuin joskus 1993 tai niillä main isäni kyydissä, ja isä laittoi kasetin soimaan. Vähän ajan päästä siellä kuului PAM-PAM-PAM-PAM Dies irae, dies irae, diiiiiiiiiiiiiiiiiies iiiiiiiiiiiiirae. Hei täähän on siitä mainoksesta, mikä piisi, kysyin isältä. Jouluna sitten sain siitä levytyksen lahjaksi.

Siitä seurasi se, että yllättäen kiinnostuin vanhasta musiikista. Erityisesti Verdi, mutta Bach ja muut kumppanit kelpasivat myös. Lopetin muutamaksi vuodeksi kokonaan kevyen musiikin kuuntelemisen. Menin koulun kuoroon, lainasin kirjastosta orkestrointia ja säveltämistä koskevia kirjoja ja kirjoitin muutamia kappaleita itsekin klassisemmille kokoonpanoille (ks. vanhat kotisivuni). Hakeuduin pasuunaopintoihin ja soitin puhallinorkesterissa pari vuotta.

Olen päässyt kuuntelemaan Verdin Requiemin kolme kertaa livenä, se on ollut aina hieno kokemus. Harmi että sitä ei esitetä useammin.

Hector: Antti-Juhani

Hectorin albumi “Liisa Pien” julkaistiin syntymävuottani edeltäneenä vuonna. Vanhemmillani oli tuo levy, ja minun nimekseni otettiin tuon levyn viimeisen raidan nimi. Näin olen Antti-Juhani (… Antti-Juhani hän on, kunnes sen tortun silt’ neidolta pieneltä poskeensa pisti ja söi …).

(Ok, ei se tarina ihan noin yksinkertainen ole, mutta ei pidä antaa faktojen pilata hyvää tarinaa.)

Itse kuulin laulun ensimmäisen kerran aikuisena, vaikka olen sen olemassaolosta tiennyt koko ikäni.

Laulun on säveltänyt ja sanoittanut Pekka Aarnio.

The Beatles: Revolution 9 ja John Cage: 4’33”

Laitoin kaksi kappaletta saman otsikon alle, koska ne opettivat minulle saman asian: musiikkia on monenlaista. Revolution 9 on edelleen yksi Beatles-suosikeistani, vaikka sen kuunteleminen ottaakin hermoille. Cagen kappaletta en ole itse asiassa koskaan kuullut esitettävän saati levyltä, mutta voin silti sanoa, että se on yksi viime vuosisadan merkittävimmistä musiikkikappaleista.

Se siitä

En keksi tähän hätään muita, mutta onhan noissakin jo.

Laitan pallon eteenpäin Erkalle, Terolle sekä vanhemmilleni (Maija ja Kari).

1 thought on “Muuttavaa musiikkia”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *