Valokuvauksesta

Jotkut huomasivatkin jo, että tuohon sivupalkkiin on ilmaantunut Flickr-palkki. Kävi nimittäin sillä tavalla, että hurahdin valokuvaukseen oikein kunnolla. Parhaimpina päivinä digikamerani muistiin tallentuu satakunta kuvaa, se on aivan liikaa blogattavaksi.

Olen ottanut kameran mukaan kävelylenkeilleni. Se on erinomainen keino saada minut kävelemään pitkiä matkoja ympäri kaupunkia. Tampereen-matkallanikin otin kuvia ja kävelin. Tällä viikolla olen kävellyt joka päivä useita kilometrejä päivässä ja ottanut kymmeniä kuvia kullakin kierroksella.

Tearcandy kehui aiheenvalintaani. Aihevalinta perustuu muutamaan huomioon. Ensinnäkin kaupunkikuvaus edistää kuntokävelyä, kuten edellä jo tuli mainittua. Toisaalta ihmisten kuvaamisessa on aina omat juridiset kommervenkkinsä, joten yritän välttää ihmiskeskeisiä kuvia, siinä määrin kuin kyse ei ole nimenomaan jonkun tietyn ihmisen kuvaamisesta yhteisellä sopimuksella. Kolmanneksi olen aina kiinnittänyt huomioni kaupunkimaisemaan. Kaupunkimaisemasta on yleensä myös helpompi saada kiinnostavia kuvia kuin muista maisemista 🙂

Flickr-tililleni valikoin ottamistani kuvista näppituntumalla arvioiden puolet. Monista kohteista otan rutiininomaisesti useita kuvia, koska joskus kuvat tärähtävät tai muuten epäonnistuvat, ja joissakin tilanteissa kokeilen erilaisia säätöjä kamerastani, ja vasta kotona näen, mitkä niistä toimivat ja mitkä eivät. Leikkauspöydälle tippuu iso joukko kuvia.

Flickr-kuvani ovat pääsääntöisesti jälkikäsiteltyjä. Säädän kaikkien kuvien väritasoja jälkikäteen Gimpillä – tavoitteenani mahdollisimman hieno kuva, ei niinkään realismi. Kuvista poistan ihmisten kasvoja ja autojen rekisterinumeroita, koska olen ylivarovainen henkilötietojen kanssa. Toisinaan myös rajaan kuvaa jälkikäteen. Muita muutoksia en kuviin yleensä tee.

Blogiini teen nyttemmin lähinnä teemallisia fotobloggauksia; yksittäiset kuvat saavat jäädä Flickr-tilille makaamaan. Aiemmin jo fotobloggasin Tammerkoskesta, ja tarkoitukseni on lähiaikoina koota Tourujoesta vastaavanlainen tarina. Tiesittekö, että vajaa 1 % Jyväskylän Energian tuotannosta tehdään Tourujoen vesivoimalaitoksessa? Minä en tiennyt moisesta voimalaitoksesta mitään ennen kuin sattumalta sen yhytin sunnuntaina kuvausretkelläni.

5 thoughts on “Valokuvauksesta

  1. Käyppä kuvaamassa vähän Vaajakosken sulkua. Siinä tulee samalla ihan mukavan mittanen lenkki..

  2. Mainittakoon, että olen vähän kateellinen kävelylenkeistäsi, toki, ja kuvaamistasi asioista, mutta tänään eritoten Gimpistä. Minä en saa sillä aikaiseksi edes suoraa viivaa, saati ellipsiä. Siinä sitten vielä kuvankäsittelyä niin huh huh..
    Tosiaan, on mahtavaa katsella kuviasi, älä lopeta ihan heti. Kuvattavaa on vaikka kuinka 🙂
    Psst. Saako esittää kuvaustoiveen? Kirkkopuisto kirkkoineen iltasella. Minulla muutaman kaverin näkemys onkin, mutta olisi sinultakin kiva saada moinen kuva julkisuuteen. Samoin nikolainkulma on tietysti nättiä kuvattavaa kantilta jos toiseltakin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *