Miljoonasade-soittolista

Muistaakseni tapasin Heikki Salon joskus 80-luvun alussa kun isäni oli ylioppilaskunnan kulttuurisihteerinä ja mä (muutaman vuoden ikäisenä) isän työhuoneessa lornimassa. Muutama vuosi myöhemmin, kun Lapsuuden sankarille nousi hitiksi, sain kuulla vanhemmiltani, että kyseessä oli Hessun bändi. Minunhan oli pakko ruveta fanittamaan, enkä ole sittemmin lakannut (vaikka jotkut levyt ovat kolahtaneet vasta vuosia julkaisun jälkeen, lienen ollut liian nuori julkaisun aikoihin).

Pesuhuoneesta keittiöön (1987) sisälsi ekan hitin Lapsuuden sankarille, “Lennä Juri Gagarin”. Pikkupoikana kun en ymmärtänyt kieliä enkä historiaa, tulkitsin Hessun lausuntatapaa niin, että lapsuuden sankari oli nimeltään Juriga Garin. Laululla on suurta nostalgia-arvoa edelleen, vaikka se ei noin musiikillisesti erityisemmin kolahda. Lapsena minuun kolahti myös Desperadot, vaikka eihän kymmenvuotias tajua anakronismeja (sähkökitara villissä lännessä?) saati mikä merkitys naisten tanssilla (ripaska tekstissä mutta varmaan viittaa luckylukemaiseen cancaniin:) voi olla miehelle 🙂 Laulussa muuten mainitaan ylioppilaskuntalaisten olohuone, Ilokivi eli desperadojen kielellä Gladstone.

Aikuisena vasta minuun kolahti bändin nimipiisi Miljoonasade. Tarinat kuolemasta kolahtavat muhun kovasti.

nyt hän avaa kaasuhellan
ja menee pesuhuoneeseen

Hän menee pesuhuoneesta keittiöön
ja keittiöstä taivaaseen

Pikkupoikana en tajunnut, mistä laulu kertoi.

Sain levyn alun perin älppärinä, ostin CD:n vasta 2000-luvulla.

Laukauksia viulukotelossa (1988) minulla on vain vinyylinä eikä mulla ole ollut kymmeneen vuoteen vinyylisoitinta. Se harmittaa. Levyltä en nosta yhtään raitaa tälle soittolistalle. Marraskuu oli hyvä piisi mutta on kulunut liikasoitolla loppuun.

Veitsen valossa (1989) tuli ostettua aikoinaan huoltoasemalta kasettina. Kasettisoitintakaan ei ole. Se harmittaa. Olen joskus kysellyt tätä levykaupoista, kuulemma ei saa enää. En ole jaksanut metsästää divareista. Levyllä on Mayday mayday, joka on ihan mukiinmenevä. Pienenä muhun kolahti erityisesti Keltainen metsä ja vanhempana Olkinainen.

Tänään TV:ssä taas pahat Decepticonit
Autobotteja ansaansa saa
mutta ne muotoaan muuttaa ja pelastuu
ja näin käy yhä uudestaan

Kuin ruskeat nuotit viivastolla
rastaat palelee oksillaan
ne nuotit ei vanhoja veisaa
ne pyytävät muuttumaan

Vain nopeat elävät (1989) on myös vinyylinä, ja sekin harmittaa. Mainitaan levyltä kolahtaneina Rokkibändi Wounded Knee (taitaa olla vieläkin Miljoonasateen ainoa levylle laitettu coveri) ja Karhunlanka (joka viehättää erityisesti nyt vanhempana).

Nuoli ja väri (1991) on ensimmäinen Miljoonasade-CD:ni. Mä en sitä pienenä oikein ymmärtänyt. Nykyisin pidän koko levystä, mutta en osaa nostaa sieltä yksittäisiä kappaleita esiin.

Lelukaupan häät (1992) oli myös aika omituinen aikoinaan. Ajan myötä minuun on kolahtanut erityisesti Tyttö skeittaa.

Hei, sä voit tehdä mitä vaan mut muista se
toi on trikki josta ei voi enää nousta laudalleen

Ilta kaataa mustaa soppaa kaupungin rinnuksiin

(Toi trikki oli siis itsemurha.) Tuo siis sanojensa, ei niinkään musiikkinsa takia. Toinen mainitsemisen arvoinen piisi on Sarjakuvatyttö.

Hevonen ja madonna (1993) oli myös aivan outo mun makuun aikoinaan. Nykyisin sieltä löytyy useita suosikkipiisejäni: Rakkaus ja maantie, Riitaa ja videoita, Alastonmalli, Uni vie.

Kun hietapistiäiset tappelevat
perhosen toukasta
ne noudattavat aina kahta
pysyvää periaatetta
ne eivät toisiaan tapa
vaikka voisivat
eivätkä ne koskaan
vahingoita toukkaa

Vieraalla maalla (1994) on hieman erilainen Miljoonasade-levy. Tältä voisi nostaa esille Ilkikurinen tango ja Tulitikku -laulut.

Samana vuonna julkaistu Käärmeenkantaja on puolestaan levy, johon en osannut suhtautua kunnolla vuosikymmeneen. Vanhemmiten olen alkanut tykästyä esimerkiksi juuri nuorempana ihmetystä aiheuttaneeseen piisiin Piru ja sen isoäiti. Erityismaininnan ansaitsevat lisäksi seuraavat piisit: 16 ja 36, Koiran mies, Merestä löytynyt ja Pitkä piikki.

Äkkiä kilahti respan kello
minä ovelle horjuin ja näin
sekasikiön sian ja kääpiön
päässään nikita väärinpäin

Levystä Poikapainia ja digitaalidaameja (1996) en tykännyt lainkaan kun se ilmestyi. Nyttemmin kolahtaa kokonaan. Erityismaininnat menevät seuraaville: Taistelukala, Oka, Hikinen hiiri, Leikki 0 ja Vallankumous evp. Laulu jossa “Veltto” Virtanen mainitaan nimeltä ei voi olla aivan huono.

Stupido groove (1998) on hölmö levy, sillei hymyssä suin sanottuna. Löytyyhän sieltä sellaiset piisit kuin Kundilla seisoo ja Sirkusperheen Meeri, joita en kuitenkaan kelpuuta tälle soittolistalle. Erityismaininnan ansaitsevat niiden sijaan Ai mikä mua vaivaa? (etusormi), Poistui kotoaan, Meri ei kerro ja levyn nimipiisi Stupido groove.

Helteellä kansa käy kierroksilla
nyt tytöt on röökillä parvekkeella
ne kikattaa voiks niinku rakastella
vaikka ois kundilla salmonella

Hei pankaa se toosa kii
kiroilee viitoskerroksen mies

Viimeisin albumi Siskon luo San Diegoon (2000) on aika tylsä levy minusta, mutta ehkä se on vielä liian uusi että olisin ehtinyt kasvaa sen faniksi. Siinäkin on silti loistavia piisejä: Kukaan ei saa Kaisaa, Pato ja Jazz-tanssin alkeet.

Pitkän jutun kirjoittamisessa kesti kauan, eikä tästä tullut sitten kuin piisilista. Voisin kirjoittaa yksittäisistä piiseistä lisää myöhemmin. Saa muistuttaa, kunhan ei kovin usein 🙂

Lainaukset seuraavista piiseistä (kaikki sanoitukset Heikki Salon): Miljoonasade, Keltainen metsä, Tyttö skeittaa, Riitaa ja videoita, Piru ja sen isoäiti, Stupido groove sekä uudestaan Miljoonasade.

Ja juuri kun kaikki alkoi
kuolla pois kokonaan
toi tuuli jostain miljoonasateen
ja elämän tullessaan

4 thoughts on “Miljoonasade-soittolista

  1. Täältä löytyy sitten aktiivikäytössä oleva levari, mikäli äkillinen kuunteluntarve iskee.

  2. Soitin on kiinni vahvistimessa ja vahvistimesta menee johto äänikortin line iniin, joten pitäisi onnistua. Voin tehdä jossain vaiheessa omilla levyilläni testailuja siitä miten johtoja pitää kallistella, että ääni valuu oikeaan suuntaan.

  3. Googlasin Miljoonasadetta ja törmäsin tähän merkintääsi.
    “Rokkibändi Wounded Knee (taitaa olla vieläkin Miljoonasateen ainoa levylle laitettu coveri)” – pakko päivittää; bändin kahdella viimeisimmällä kokoelmalla (Made in Taiwas 1998 ja 20 vuotta kasvukipuja 2006) on teos Tie tiettömään, joka on alunperin Sladen Far Far Away (säv. Neville Holder & James Lea).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *